Przygotowanie: 35 minut
Duszenie: 6–8 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
filet z piersi indyka (80 dag)
4 plastry boczku wędzonego
4 gałązki rozmarynu
cebula
2 łyżki masła
po 20 dag czerwonych jasnych winogron
1/8 l bulionu drobiowego
50 ml gęstej śmietany
sól, pieprz
Indyk w boczku z rozmarynem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso podzielić na 4 porcje, oprószyć solą i pieprzem. Każdą owinąć boczkiem i spiąć gałązką rozmarynu, aby plasterek boczku się nie rozwinął.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać na patelni i smażyć mięso 2–3 minuty z każdej strony, aby uzyskało złoto – brązowy kolor.
Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na maśle ze smażenia zeszklić cebulę. Na 3–4 minuty dodać przekrojone na pół winogrona. Wlać bulion i śmietanę, wymieszać. Do sosu włożyć mięso i dusić razem kolejne 6–8 min.