Indyk faszerowany

Idealny na święta indyk faszerowany.

Dodany przez: Hania

Indyk faszerowany

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
435 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • indyk (ok. 2 kg)
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • 6 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • po 10 dag orzechów nerkowca i rodzynek
  • łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
  • cytryna
  • sok z 1 cytryny
  • puszka gruszek
  • słoiczek żurawin
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Indyka oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, posmarować sokiem z cytryny na zewnątrz i w środku. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 12 godzin.
  2. Marchewkę, seler i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na 2 łyżkach masła. Wbić
  3. jajka, wsypać bułkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić 3–4 min, przełożyć do miski. Dodać rodzynki, orzechy, zioła, oliwę i wymieszać.
  4. Cytrynę umyć, pokroić w plasterki. Indyka napełnić farszem, włożyć 2 łyżki masła. Otwór dokładnie spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami cytryny.
  5. Piec 3–3,5 godziny w temperaturze 220°C, smarując od czasu do czasu pozostałym
  6. masłem. Podawać z żurawinami i gruszkami.
mięso obiad indyk indyk faszerowany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze