Indyczka z pistacjami

Przepis na indyka z pistacjami, ziemniakami i owocem granatu

Dodany przez:

Indyczka z pistacjami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
9 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • indyczka (ok. 4 kg) z wątróbką
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka siekanej szałwii
  • 3/4 l bulionu drobiowego
  • 4 łyżki siekanych pistacji
  • 4 łyżki marmolady brzoskwiniowej
  • 60dag słodkich ziemniaków
  • 6 liści laurowych
  • 4 łyżki pistacji
  • 5 łyżek drobnych rodzynek
  • oliwa
  • owoc granatu

Przygotowanie

  1. Indyczkę nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cebulę siekamy, dusimy na łyżce masła, dodajemy posiekaną wątróbkę i tymianek, smażymy. Mieszamy z pokrojonym chlebem, mlekiem, jajkami, szałwią, solą i pieprzem, wyrabiamy. Nadziewamy indyczkę, zaszywamy. Pieczemy ok. 4 godz. w temp. 180°C, podlewając bulionem, a pod koniec – wytworzonym sosem. 30 min przed końcem smarujemy marmoladą. Plastry ziemniaków kładziemy na natłuszczonej blasze, na nich kładziemy liście laurowe, pistacje i rodzynki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy nad indyczką ok. 30 min. 3 min przed końcem dodajmy ziarenka granatu. Pieczeń przykrywamy folią aluminiową, odstawiamy. Sos z pieczenia miksujemy, zagotowujemy, przyprawiamy. Indyczkę podajemy posypaną pistacjami, z ziemniakami i sosem w sosjerce.
mięso obiad indyk drób indyczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze