Idealny sos pieczarkowy

Idealny gęsty, gładki i śmietanowy sos pieczarkowy

Dodany przez: karita

Idealny sos pieczarkowy

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.39 z 36 głosów)

s

Składniki

  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • 3,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • 2,5 łyżki mąki pszennej (nie czubate i nie całkiem płaskie)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • ew. 1 łyżka śmietany

Przygotowanie

  1. Sos pieczarkowy, wg mnie idealny. Mój sos pieczarkowy zadowoli każdego smakosza. Taki sos pieczarkowy idealnie pasuje np do kopytek.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić według uznania (w kostkę, ćwiartki lub/i plastry) i usmażyć pod przykryciem na oliwie do momentu aż ściemnieją, zmiękną i puszczą soki. Następnie przełożyć do wyższego naczynia, wlać 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzać.
  3. W tym czasie w pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Naczynie z pieczarkami zdjąć z ognia, wlać mleko z mąką (jeśli są grudki, wlewać przez sitko), wymieszać. Podgrzać do lekkiego wrzenia. Dodać wodę, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  4. Przyprawić lubczykiem i solą. Chwilę podgrzać. Po zdjęciu z ognia można ewentualnie dodać śmietanę.
  5. Sos pieczarkowy gotowy, można sie zajadać, smacznego!
Grzyby sos pieczarki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze