wero.ugc

Sos pieczarkowy

Ocena:

4.29 (226)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sos pieczarkowy doprawiony świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki, jest niezwykle kremowy i aromatyczny. To doskonały dodatek do makaronów, mięs lub placków ziemniaczanych. Tego rodzaju sos grzybowy to świetna propozycja na szybki obiad, ale też doskonała baza, do której można dodawać inne składniki. Przepis na sos pieczarkowy jest bardzo prosty, a do tego robi się go jedynie w 30 minut.

Składniki:

  • pieczarki  500 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • olej  15 ml

  • masło  15 g

  • śmietana 30%  150 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczarki: najlepiej jest wybierać grzyby średniej wielkości, może też być brązowa odmiana.  Myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Średnich i jędrnych nie trzeba obierać (również małych). Kroimy w cienkie plasterki. Sos można zrobić również z mrożonych pieczarek, wystarczy, że wrzucimy je na patelnię i będziemy je dusić do momentu aż się rozmrożą.

    sos pieczarkowy - pokrojone pieczarki
  • Krok 2:

    Cebula i czosnek: zdejmujemy łupiny. Cebulę siekamy w drobną w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ale można go też bardzo drobno posiekać.

    sos pieczarkowy - czosnek i cebula
  • Krok 3:

    Smażenie: na patelnię wlewamy olej, podsmażamy na nim cebulę. Jak zacznie się szklić, dodajemy czosnek i smażymy przez chwilę - uważamy, żeby się nie przypalił, bo stanie się gorzki. Do zeszklonej cebuli dorzucamy, pieczarki. Smażymy około 5 minut, aż cała woda odparuje, a grzyby ładnie się zarumienią. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Dokładamy masło i solimy grzyby. Podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.

    sos pieczarkowy - smażenie
  • Krok 4:

    Sos pieczarkowy: wlewamy na patelnię śmietanę kremówkę 30%, ustawiamy średnią moc palnika. Po chwili powinna zacząć gęstnieć i w tym właśnie momencie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika, doprawiamy posiekaną natką pietruszki.

    sos pieczarkowy - pieczarki ze śmietaną
  • Krok 5:

    Podanie: gotowy sos pieczarkowy podajemy na ciepło z kromką świeżego chleba lub z innymi ulubionymi składnikami: z makaronem, kaszą, ziemniakami,  kluskami śląskimi, kotletami ziemniaczanymi i plackami ziemniaczanymi.

    sos pieczarkowy

Porady

  • Jeśli sos grzybowy wyszedł za rzadki, możemy zagęścić go, dodając do niego łyżkę mąki wymieszanej z 50 ml wody lub dodać mascarpone albo jogurt grecki.
  • Sekretem pysznego sosu pieczarkowego jest dodatek śmietany. Dzięki niej sos staje się bardzo kremowy i delikatny w smaku. W naszym przepisie stosujemy słodką śmietankę kremówkę, ale równie dobrze sprawdzi się też ukwaszona, 12% lub 18%. Jednak przed dodaniem jej do grzybów, trzeba ją wcześniej zahartować.
  • W wersji niskokalorycznej odpowiedni będzie jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego.
  • Białą cebulę możemy zastąpić czerwoną lub szalotką, ale sos będzie wyśmienity również bez tego składnika.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego pasuje sos pieczarkowy?

Klasyczny sos pieczarkowy to doskonały dodatek do wielu dań. Możemy podać go z:

  • krokietami z mięsem,
  • plackami ziemniaczanymi,
  • różnego rodzaju mięsami, np. ze schabem pieczonym, szynką, ale też z gulaszem,
  • makaronem - dobrze smakuje z penne,
  • kotletami ziemniaczanymi - polewamy je sosem,
  • kopytkami, kluskami śląskimi i pyzami,
  • kaszą - gryczaną, jaglaną, jęczmienną, bulgur.

Jak wybierać pieczarki?

Pieczarki to cenne źródło wielu składników, są bogate w witaminy - D, B, E (więcej mają ich brązowe), a także minerały, jak cynk i selen. Są istotnym elementem potraw wegetariańskich, ze względu na wysoką zawartość białka. Ale, żeby skorzystać z tych wszystkich dobrodziejstw, musimy wybierać świeże grzyby, bo tylko w nich je znajdziemy. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

  • kapelusz powinien być zamknięty i nieuszkodzony,
  • ważne, żeby miały jednolity kolor, bez ciemnych przebarwień i plamek,
  • zwróćmy też uwagę na zapach, ma być przyjemny, bez aromatu stęchlizny,
  • wskazówką jest też skórka, która ma być sucha - nie może się kleić.

Najlepiej jest spożywać je bezpośrednio po kupieniu. W lodówce przetrwają przez 2-3 dni. Jeśli wiemy, że nie zdążymy ich zjeść w tym czasie, warto je zamrozić. Wcześniej należy je oczyścić, umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne