Hummus

Klasyczny hummus - pasta z ciecierzycy i tahini pasuje do pieczywa, na przykład kanapek ze świeżym ogórkiem.

Dodany przez: mojegotowanie

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • puszka ciecierzycy (40 dag)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pasta tahini, sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Do odsączonej ciecierzycy dodajemy parę łyżek zalewy i miksujemy.
  2. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki: sok z cytryny, czosnek (przeciśnięty przez praskę), tahini, sól, pieprz i oliwę.
  3. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Autorka przepisu: Joanna Woyda
hummus ciecierzyca kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy