Holenderskie ciasto z jabłkami

niezwykle delikatne o intrygującym smaku - znika zanim ostygnie :-)

Dodany przez: mbud5

Holenderskie ciasto z jabłkami

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki tortowej
  • 75 g masła
  • 75 g mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • olejek (aromat) rumowy
  • Na wierzch:
  • kwaskowate jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Dokładnie utrzeć jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę.
  2. Stopniowo, nadal ucierając, dodawać: olejek do ciasta, roztopione i przestudzone masło, mleko, przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
  3. Gotowe ciasto wylać do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
  4. Na wierzchu ułożyć ćwiartki obranych jabłek, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  5. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 60 minut.
  6. W moim domu to ciasto zjadane jest w całości jeszcze ciepłe.
deser wegetariańska dla dzieci jabłka cynamon ciasto z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze