Hiszpański kurczak w pomarańczach

Hiszpański kurczak w pomarańczach... odnalazłam smak potrawy która kiedys jadłam ... pycha..

Dodany przez: bernika

Hiszpański kurczak w pomarańczach

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 nogi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki (u mnie 1 czerwona 1 normalna)
  • 2 czerwone papryki pocięte w paski
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 400g puszka pomidorów bez skóry, krojonych
  • 50 g oliwek czarnych z zalewy (powinny byc ja nie miałam)
  • 1 lyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka zmieszanych suszonych ziół (dałam bazylię, oregano)
  • 1 pomarańcza pokrojona na ósemki (skórka pozostawiona)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka posolić i popieprzyć i obsmażyć w głębokiej patelni na lekki brąz z obu stron,
  2. po czym odstawić na bok. Ja dałam go na blachę do gorącego piekarnika, dzięki temu
  3. skróciłam czas przygotowania. Kiedy kurczak jest w piekarniku, robimy sos.
  4. Na oliwę po smażeniu kurczaka daję cebulę, czosnek, paprykę i smażę ok. 5 minut,
  5. mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, oliwki, koncentrat, zioła, cayenne i gotujemy
  6. 2 minuty. Dodajemy kurczaka i obkładamy go cząstkami pomarańczy ze skórą. Przykrywamy i duszimy ok. 15 minut. I gotowe. Pycha.
  7. Podałam z dzikim ryżem. Obiad pycha. I nawet slubny ktory do tej pory był twardym
  8. przeciwnikiem łaczenia owoców do wszelakich mies, okazał sie tutaj być pokonany, obiad mu smakował i wchodzi na stałe do menu:) .. cora tez, ryz z sosem wylizała z talerza hehe
  9. Zródlo: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71778779,71778779.html
kurczak mięso obiad Hiszpania pomarańcze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze