Marokańska pastilla z kurczakiem

Ocena:

4.46 (182)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Danie jest słodkawe i aromatyczne - pachnie cynamonem, imbirem i ziołami. Wypróbuj przepis na marokańską pastillę z kurczakiem

Składniki:

  • kolendra  2 łyżki stołowe

  • kurkuma  5 g

  • korzeń imbiru  5 g

  • cukier puder  60 g

  • cynamon  10 g

  • pieprz  3 g

  • sól  6 g

  • kurczak  1 kg

  • natka pietruszki  4 łyżki stołowe

  • cebula  2 szt.

  • olej  10 ml

  • mąka  300 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • masło  180 g

  • jajka  3 szt.

  • migdały  100 g

Marokańska pastilla z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: z mąki, 1/2 szklanki letniej wody, 100 g stopionego masła i szczypty soli szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy  kulę, owijamy folią, odstawiamy na 30 min  w chłodne miejsce.

  • Krok 2:

    Wypełnienie: cebule obieramy, drobno siekamy, szklimy na 2 łyżkach masła. Wlewamy 2 szklanki wody, wkładamy kurczaka podzielonego na 8 porcji. Dodajemy imbir, kurkumę, świeże zioła, sól i pieprz. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu 45–50 min.  

  • Krok 3:

    Zagęszczenie: mięso wyjmujemy, a do bulionu dodajemy 1/2 łyżki cynamonu. Gotujemy na dużym ogniu, aż zostanie ok. szklanki płynu, zmniejszamy ogień. Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny, wlewamy  do bulionu, mieszamy i podgrzewamy,  aż powstanie kremowy sos (nie doprowadzamy do wrzenia).

  • Krok 4:

    Mięso: usuwamy z niego kości i skórkę. Drobno kroimy, wkładamy z powrotem do sosu. Studzimy.

  • Krok 5:

    Pastilla: naczynie żaroodporne natłuszczamy. Cukier puder mieszamy z mielonymi migdałami i cynamonem. Roztapiamy resztę masła. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Dzielimy na 6 płatów nieco większych od formy. Każdy z nich smarujemy masłem. 2 płaty wkładamy do formy, przekładamy masę mięsną, przykrywamy wystającym ciastem. Na tym kładziemy 2 płaty ciasta, posypujemy migdałami. Brzegi ciasta zawijamy do środka. Na wierzchu kładziemy 2 płaty ciasta i zawijamy pod pastillę.   

  • Krok 6:

    Pieczenie: ciasto smarujemy z wierzchu resztą masła. Pieczemy 25–30 min w temp. 200°c na złocistobrązowo. Lekko studzimy i oprószamy resztą cukru pudru  z cynamonem. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne