Hiszpańska jajecznica z krewetkami i chorizo

Ciepła i sycąca - pełna dodatków, jak pyszna paella. Oto jajecznica z chorizo i krewetkami.

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
s

Składniki

  • 4 czubate łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • garść ładnych krewetek
  • kawałek chorizo
  • 2 szalotki
  • 10–12 strączków zielonej fasolki szparagowej (obgotowanej tak, aby zachowała chrupkość)
  • szklanka zielonego groszku
  • 6 jajek nitka szafranu (namoczona)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, wciskamy przez praskę czosnek i smażymy mieszając, aż zacznie ciemnieć.
  2. Dokładamy oczyszczone krewetki i smażymy, aż nabiorą ładnego koloru, po czym odławiamy na bok.
  3. Na patelnię wrzucamy plasterki chorizo, przesmażamy. Dodajemy szalotki, przecięte wzdłuż na ćwiartki, podduszamy.
  4. Dodajemy strączki fasolki (przecięte na 2–3 krótsze kawałki każdy), dusimy chwilę, po czym wsypujemy groszek, mieszamy.
  5. Jajka rozmącamy z solą, pieprzem i szafranem, wylewamy na patelnię, smażymy aż się zetną tak jak lubimy, na koniec mieszamy z krewetkami.
groszek krewetki jajecznica fasolka szparagowa chorizo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze