Hiszpańska jajecznica z krewetkami i chorizo

Ocena:

4.48 (199)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Ciepła i sycąca - pełna dodatków, jak pyszna paella. Oto jajecznica z chorizo i krewetkami.

Składniki:

  • 4 czubate łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • garść ładnych krewetek
  • kawałek chorizo
  • 2 szalotki
  • 10–12 strączków zielonej fasolki szparagowej (obgotowanej tak, aby zachowała chrupkość)
  • szklanka zielonego groszku
  • 6 jajek nitka szafranu (namoczona)
  • sól, pieprz

Hiszpańska jajecznica z krewetkami i chorizo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewamy masło, wciskamy przez praskę czosnek i smażymy mieszając, aż zacznie ciemnieć.
  • Dokładamy oczyszczone krewetki i smażymy, aż nabiorą ładnego koloru, po czym odławiamy na bok.
  • Na patelnię wrzucamy plasterki chorizo, przesmażamy. Dodajemy szalotki, przecięte wzdłuż na ćwiartki, podduszamy.
  • Dodajemy strączki fasolki (przecięte na 2–3 krótsze kawałki każdy), dusimy chwilę, po czym wsypujemy groszek, mieszamy.
  • Jajka rozmącamy z solą, pieprzem i szafranem, wylewamy na patelnię, smażymy aż się zetną tak jak lubimy, na koniec mieszamy z krewetkami.

Porady

Zobacz też: pikantna jajecznica zawijana we wrapsy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne