Herbata miętowa

Ocena:

4.48 (163)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Herbata miętowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa, wspomaga proces trawienny i działa uspokajająco. To świetna alternatywa dla słodzonych napojów i soków. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno – w wersji mrożonej. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujecie warto zadbać o odpowiednie dodatki, które wzbogacą jej smak. Zastanawiacie się, jak zaparzyć herbatę ze świeżej mięty? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • woda  250 ml

  • świeża mięta  10 liści

Herbata miętowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięta: świeże liście mięty płuczemy pod bieżącą wodą, delikatnie osuszamy, np. ręcznikiem papierowym. A następnie przekładamy je do filiżanki.

  • Krok 2:

    Wrzątek: gotujemy wodę na herbatę miętową. Zalewamy nim liście.

  • Krok 3:

    Zaparzanie: napar przykrywamy spodkiem lub małym talerzykiem. Całość odstawiamy na około 10–15 minut do zaparzenia.

  • Krok 4:

    Podanie: opcjonalnie dosładzamy gotową miętową herbatkę cukrem lub jego zamiennikiem. 

Porady

  • Herbatę miętową można dosłodzić przy pomocy naturalnego miodu, cukru trzcinowego, erytrolu lub stewii. Dobrze sprawdzi się tym celu także ksylitol czy tagatoza.
  • Smak naparu można urozmaicić, dodając do niego odrobinę korzenia imbiru i suszonych jabłek. A jeśli lubicie mocno orzeźwiające napoje, to herbata miętowa z cytryną z pewnością przypadnie wam do gustu. 
  • Ze względu na jej korzystny wpływ na układ trawienny, herbata z mięty to świetny dodatek do posiłków. 
  • Parzenie mięty ułatwi wygodny zaparzacz do herbaty. Wystarczy umieścić w nim świeże listki, zalać je wrzątkiem, a po kilkunastu minutach przelać gotowy napar do filiżanki.
  • Fanom popularnej bawarki polecamy przyrządzenie herbaty z mięty pieprzowej z dodatkiem mleka i cukru. 
  • Planujecie zaserwować herbatę gościom? Podajcie ją w przezroczystych szklankach. Świeże liście mięty będą się w nich pięknie prezentować.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Herbata miętowa – właściwości 

Herbata z liści mięty posiada szereg właściwości leczniczych:

  • Przede wszystkim wspiera układ pokarmowy. 
  • Dodatkowo redukuje wzdęcia i uporczywe gazy, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. 
  • Pomaga też pozbyć się nudności, działa rozkurczowo, zapobiega kolce jelitowej.
  • Likwiduje nieświeży oddech.
  • Pobudza apetyt – ale jednocześnie zmniejsza ochotę na rzeczy słodkie.

To jednak nie koniec jej zalet! Ze względu na jej relaksujące i uspokajające działanie, picie mięty zaleca się również osobom narażonym na wysoki poziom stresu. Dodatkowo, jej regularne spożywanie może ułatwić zasypianie. Warto także wspomnieć, że herbata ta wykazuje korzystny wpływ na koncentrację i zdolność zapamiętywania informacji. Jest również pomocna przy bólach miesiączkowych czy osłabionej odporności. Inhalacje naparem z mięty mogą też wspomóc walkę z katarem. Zdecydowanie więc warto włączyć ją do swojej diety!

Ile razy dziennie można pić miętową herbatę?

Choć herbata z mięty wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości, nie należy przesadzać z jej spożyciem. Najczęściej zaleca się picie maksymalnie 2–3 filiżanek mięty dziennie. Jeśli jednak sięgacie po nią ze względu na problemy trawienne, możecie wypić nawet do 5 szklanek w ciągu dnia. 

Herbatą miętową mogą się również raczyć kobiety w ciąży – pomaga ona im się uporać się z porannymi mdłościami. Warto jednak wiedzieć, że ciężarne nie powinny wypijać więcej niż 2 szklanki dziennie. Uważać za to powinny kobiety karmiące piersią, gdyż mięta może zahamować u nich laktację. Od jej picia powinni się także powstrzymać astmatycy oraz osoby borykające się z chorobą refluksową przełyku. 

Herbata ze świeżej mięty w wersji mrożonej

Herbatkę z mięty możecie również przyrządzić w wersji mrożonej. Po zalaniu liści, napar należy odstawić na bok do przestudzenia. Gdy osiągnie on temperaturę pokojową,  trzeba przelać go przez sitko przełożyć go do lodówki na około 30–40 minut. Po tym czasie można serwować go z dodatkiem kostek lodu i ulubionych dodatków. Opcjonalnie napój można dosłodzić.

By urozmaicić smak mrożonej herbaty miętowej, można dodać do niej świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta lub pomarańczy. Można także, przed schłodzeniem w lodówce, dorzucić do niej owoce:

  • truskawki,
  • maliny,
  • brzoskwinie.

Równie dobrze sprawdzi się w tym celu pokrojony na kawałki:

  • ananas,
  • arbuz,
  • melon. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne