iStock
4.5 (177)
Herbata owocowa niesie ze sobą bogatą gamę ciekawych smaków i można dodać do niej wszelkie ulubione dodatki. Warto po nią sięgnąć za każdym razem, gdy mamy ochotę na miłą odmianę od kompotów, soków i napojów. Gotowe mieszanki warto odłożyć na bok i wziąć pod lupę domowe herbaty owocowe. Są od nich zdrowsze, smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zobaczcie przepis na fantastyczny napój, który z łatwością zrobicie we własnej kuchni.
woda 500 ml
herbata 20 g
sok malinowy 20 ml
miód 15 ml
pomarańcze 1 szt.
truskawki 50 g
borówki 50 g
maliny 50 g
mięta 2 gałązki
Przygotowanie składników: herbatę zaparzamy i odstawiamy pod przykryciem na 5-7 minut. W tym czasie dokładnie myjemy gałązki mięty i wszystkie owoce, a pomarańczę dodatkowo sparzamy wrzątkiem. Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, a drugą połowę kroimy w plasterki.
istock
Herbata owocowa: do dzbanka z naparem dolewamy syrop malinowy, dodajemy miód oraz sok pomarańczy i startą skórkę. Dokładnie mieszamy, a na koniec dorzucamy wszystkie owoce sezonowe i listki mięty. Odstawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki się przegryzły, a następnie przelewamy do filiżanek lub kubeczków. Herbata owocowa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
iStock
Porady
- Warto robić ją z sezonowych owoców, latem będą to truskawki, borówki, maliny, porzeczki, zimą z kolei, cytrusy, jabłka, gruszki.
- Herbata owocowa z powyższego przepisu najlepiej smakuje po kilkunastu minutach parzenia, dlatego warto przygotować ją wcześniej i odstawić, aby dobrze przeszła wszystkimi smakami, a następnie ponownie podgrzać lub wypić na zimno. Można też przygotować mocną, bardziej skoncentrowaną esencję i mieszać ją potem z wrzątkiem.
- Owocowa herbata to najlepszy pomysł na zdrowy napój dla dzieci. Aby maluchy jeszcze chętniej ją piły, można urozmaicić ją łyżką konfitury z ulubionego owocu.
- Herbaty owocowe świetnie sprawdzą się zarówno na zimno, jak i na ciepło. W tej drugiej wersji, doskonale przeciwdziałają przeziębieniom. Do takiej prozdrowotnej wersji warto dorzucić dodatkowo goździki, imbir, cynamon i anyż.
- Miód można zastąpić syropem klonowym, daktylowym lub z agawy. Sprawdzi się tu także dowolny domowy syrop, na przykład z czarnego bzu, pędów sosny czy z mniszka lekarskiego. W wersji bezcukrowej można natomiast dosypać do napoju łyżkę ksylitolu lub erytrytolu.
- Świetnym dodatkiem, który sprawi, że będzie jeszcze bardziej aromatyczna będą też świeże zioła. Najbardziej popularnym dodatkiem jest mięta czy melisa, ale warto też przetestować wersję z rozmarynem, lawendą czy tymiankiem.
Herbata owocowa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a ponieważ nie brakuje jej walorów smakowych, warto przyrządzać ją jak najczęściej. Jak ją robić i jakich dodatków warto użyć? Przede wszystkim musimy wybrać bazę napoju:
Mając gotową bazę herbaty owocowej, możemy dowolnie eksperymentować z dodatkami. Podstawową grupą składników, jakie powinny trafić do owocowej herbaty są oczywiście owoce. Kapitalnie sprawdzą się tutaj świeże owoce pokrojone w małe kawałki:
Możemy też dodać cytrusy pokrojone w plasterki lub podzielone na cząstki, a w sezonie letnim do owocowej herbaty warto dorzucić rodzime:
Obok owoców świeżych możemy też skorzystać z owoców suszonych – rodzynek, śliwek, jabłek, fig. Ciekawym dodatkiem do herbaty owocowej, szczególnie jeśli lubimy słodkie smaki, będzie też miód naturalny, konfitura lub dżem. Dla podbicia smaku i aromatu warto także pokusić się o dodatek przypraw: wanilii, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, anyżu, imbiru, kardamonu.
Ten owocowy napój przyrządza się, zalewając dodatki gorącym (a nie zimnym) naparem lub wodą w celu lepszego wydobycia smaku z owoców, ziół i przypraw. Czy jednak wypijemy ją na ciepło, czy ostudzimy i wypijemy na zimno, to już zależy od nas. Przeważnie wersja na ciepło wybierana jest w sezonie chłodnym, gdy chcemy rozgrzać się lub zwalczyć przeziębienie. Natomiast wersja na zimno jest idealna na wiosnę i lato – kiedy chcemy się ochłodzić, orzeźwić i zaspokoić pragnienie.
Kaloryczność herbaty owocowej zależy od użytych składników. Jeśli dodamy do niej miód, cukier, dżem lub powidła, szklanka herbaty będzie mieć około 50 kcal. Jeśli jednak, zrezygnujemy z takich dodatków, kaloryczność herbaty owocowej będzie wynosić tylko 10-20 kcal. W obu wariantach wartości te są jednak niewielkie.
Wiele osób pyta również, czy herbata owocowa ma kofeinę. Wszystko zależy od użytej bazy – przy mocnej czarnej lub zielonej herbacie, znajdzie się pewna ilość kofeiny w napoju (niewielka w stosunku do kawy). Jeśli jednak użyjemy bardzo rozcieńczonej herbaty lub herbat ziołowych albo wody, napój będzie praktycznie bezkofeinowy.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.