Gzik

Ocena:

4.42 (142)

  • 5 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Gzik to po prostu twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem. Pochodzi z kuchni wielkopolskiej, ale można go znaleźć również na Kujawach. Tradycyjnie podawany jest z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Potrawa ta nazywa się pyry z gzikiem i jest bardzo popularna, nie tylko w środkowo-zachodniej Polsce. Sprawdźcie, jak przyrządzić tradycyjny gzik. 

Składniki:

  • twaróg  250 g

  • śmietana 18%  100 g

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Gzik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Twaróg: przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.  

  • Krok 2:

    Szczypiorek: opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką. Siekamy.  

  • Krok 3:

    Mieszanie gzika: do miseczki z twarogiem dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz i śmietanę. Całość mieszamy łyżką lub widelcem. Sprawdzamy konsystencję i smak. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać więcej przypraw i śmietany.   

Porady

  • Do przyrządzenia gziku najlepiej użyć twarogu półtłustego lub tłustego, ale jeśli chcemy zmniejszyć nieco kaloryczność dania, możemy wykorzystać twaróg o niższej zawartości tłuszczu. Żeby go odchudzić, możemy także zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym lub mlekiem. W przypadku tego ostatniego musimy jednak uważać, żeby twarożek do ziemniaków lub do kanapki nie wyszedł zbyt rzadki
  • Zamiast szczypiorku możemy użyć cebuli. Gzik poznański dobrze komponuje się również z ziołami, np. koperkiem. Inne dodatki, które idą w parze z twarożkiem ze śmietaną to rzodkiewka, świeży czosnek i zielony ogórek. Niektórzy, ku zgrozie tradycyjnych Wielkopolan, wzbogacają gzik o rozdrobnione jajko na twardo. Powstaje w ten sposób urozmaicona twarogiem pasta jajeczna, idealna do kanapek. 
  • Jak zrobić gzik bez laktozy? W dzisiejszych czasach nie jest to wcale trudne. W sklepach spożywczych można bez problemu kupić bezlaktozowe odpowiedniki twarogu, śmietany, jogurtu lub mleka. Tradycyjny gzik jest przy tym daniem naturalnie bezglutenowym, pod warunkiem że nie serwujemy go w towarzystwie zwykłego chleba.  
  • Gzik przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni, w szczelnym pojemniczku. Możemy go zabrać ze sobą na piknik lub do pracy i zjeść na drugie śniadanie. Jeśli kupiliśmy za dużo twarogu, możemy go zamrozić, ale tylko, jeśli nie dodaliśmy do niego jeszcze reszty składników. 
  • Miłośnicy tradycyjnej, domowej kuchni mogą spróbować zrobić własny twaróg. Proces ten nie jest zbyt trudny, ale wymaga nieco cierpliwości. Najlepszy twaróg powstaje bowiem ze zsiadłego mleka, które trzeba najpierw ukwasić, a następnie podgrzewać w niskiej temperaturze do uzyskania skrzepu.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pyry z gzikiem 

Ziemniaki z gzikiem to tradycyjne danie pochodzące z Wielkopolski. Pyry to gwarowe określenie z tego regionu Polski na kartofle ugotowane w mundurkach, czyli w całości ze skórką. Po wyjęciu z wody można je tylko przekroić na pół lub obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Twarożek serwujemy obok ziemniaków lub na nich. Całość możemy dodatkowo polać śmietaną. Pyry z gziką (taka odmiana także funkcjonuje w gwarze, ale jest rzadziej używana) to danie, które smakuje najlepiej, jeśli użyjemy młodych ziemniaków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć innych odmian tej uniwersalnej jarzyny i przyrządzać gzik z pyrami przez cały rok. 

Gzik – przepis nie tylko na ziemniaki w mundurkach  

Tradycyjny wielkopolski twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem smakuje wybornie w połączeniu z ziemniakami z wody, ale można go też wykorzystać na inne sposoby. Oto kilka przykładów: 

  • Pieczony ziemniak z gzikiem – to danie dobre na przyjęcia w ogrodzie, kojarzące się z latem. Możemy użyć odmiany baby, żeby ziemniaki można było zjeść na jeden kęs. Pieczemy je do miękkości w piekarniku, przekrajamy na pół. Na wierzchu układamy gzik. Kartofle możemy także ponacinać przed obróbką termiczną i nasmarować masłem z przyprawami, dzięki czemu otrzymamy pieczone ziemniaki hasselback
  • Gzik na kanapkę – to najbardziej uniwersalny sposób na wykorzystanie twarożku. Rozsmarujmy go na świeżym chlebie na zakwasie, kajzerce lub bagietce. Doskonale pasuje też do pieczywa żytniego. To świetny pomysł na wysokobiałkowe śniadanie.  
  • Gzik do potraw z grilla – twarożek wielkopolski można zaserwować do dań typu barbecue. Kremowy, kwaskowy, śmietanowy gzik tworzy podobny profil smakowy jak dipy, takie jak tzatziki czy raita.  

Pyry z gzikiem z olejem lnianym 

Ziemniaki z gzikiem tradycyjnie podawane są jako danie postne. Mogą pojawić się na stole w każdy piątek lub w dzień, kiedy obowiązuje post ścisły, czyli Środę Popielcową i Wielki Piątek. Gzik z pyrami polewa się wtedy olejem lnianym lub z gorczycy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne