Gyros z frytkiami i sałatką

To danie to świetny pomysł na obiad z przyjaciółmi, czy rodziną.Szybkie przygotowanie to duży plus.

Dodany przez: Monika_W

Gyros z frytkiami i sałatką

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 450g frytek
  • pół kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1 długi ogórek zielony
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa
  • sos czosnkowy lub keczup

Przygotowanie

  1. Przygotowanie
  2. piersi z kurczaka kroimy w paseczki a następnie w kosteczkę, dodajemy olej i posypujemy przyprawą do gyrosa (jeśli ktoś lubi bardziej pikantne możemy dodać odrobinę papryki ostrej) a następnie pokrojone mięso z przyprawami i olejem mieszamy. Przyprawione mięso odstawiamy na chwilę, aby przesiąkło przyprawami (ok.10 min.). W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy doprawione mięso, mięso możemy również upiec w piekarniku na blaszce w temp.ok 150 stopni, przez 20 minut.
  3. W międzyczasie przygotowujemy sobie sałatkę. Kroimy drobno kapustę pekińską i wrzucamy do półmiska, następnie umyte i osuszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, i podobnie robimy z ogórkiem, obieramy skórkę i również kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty warzyw. Gotowe warzywa doprawiamy dużą łyżką majonezu, solą i pieprzem, i całość dokładnie mieszamy.
  4. Rozgrzewamy frytkownice na odpowiednią temperaturę i wrzucamy frytki, tak aby nabrały złocistego koloru.
  5. Wszystkie gotowe składniki wykładamy na talerz, w kolejności: frytki, obok sałatka, na frytki rozsypujemy mięso i polewamy delikatnie sosem czosnkowym lub keczupem.
mięso obiad przekąska kolacja pomidor frytki gyros
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze