Gyros wieprzowy

Dla miłosników gyrosa

Dodany przez: caroline

Gyros wieprzowy

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • przyprawa do gyrosa
  • olej

Przygotowanie

  1. Mieso pokroić na równe, niezbyt duże kawałki (jak na gulasz), obficie posypać przyprawą do gyrosa, tak żeby dokładnie oblepiła mięso, odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na dużej patelni rozgrzać olej i partiami wrzucać mięso (jeśli wrzucimy wszystko naraz mięso może puścić sok i zamiast sie smażyc to będzie się dusić). Smażyć je do miękkosci, na niezbyt dużym ogniu, często mieszając żeby się nie przypaliło. Cebule obrać i pokroić w piórka, dodać do mięsa pod koniec smażenia. Danie jest gotowe jak cebula będzie zeszklona.
wieprzowina mięso obiad cebula gulasz gyros
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze