Gulasz z ozorków

Najlepszy gulasz z ozorków jaki moze byc :)

Dodany przez: bernika

Gulasz z ozorków

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 ozorki wieprzowe
  • 2 cebule,
  • 3 zabki czosmiu
  • ziele angielskie
  • lisc laurowy
  • papryka słodka i ostra
  • sol
  • pieprz
  • olej
  • maka kartoflana

Przygotowanie

  1. Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję
  2. przyprawy i gotują na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie),
  3. wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną
  4. ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalaki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna
  5. czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzwam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tlyko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu. gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koneic na sposób
  6. chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale
  7. klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale dla mnei jest to zbyt niezdrowe a ozorki sa daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)
mięso obiad gulasz kasza gryczana ozorki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze