Gulasz z kiełbasą

Ocena:

4.54 (199)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
Gulasz z wieprzowej szynki z dodatkiem kiełbasy zwyczajnej.

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 15 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka przyprawy do gulaszu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki

Gulasz z kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szynkę i kiełbasę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucić do niego mięso i kiełbasę, zrumienić je. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa. Smażyć razem, aż cebula się lekko zrumieni. Dodać do tego trochę soli, pieprzu i wszystkie przyprawy. Wymieszać, lekko podsmażyć. Wszystko zalać 3 szklankami wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby dolewać więcej wody. Mąkę wymieszać z połową szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne