Gulasz z drobiowych żołądków z pieczarkami

Najlepiej podawać z kaszą i ogórkiem konserwowym - tak, jak na zdjęciu.

Dodany przez: ejla

Gulasz z drobiowych żołądków z pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • 40 dag żołądków z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej lub smalec do smażenia
  • natka pietruszki do smaku
  • pieprz
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. 1. Żołądki umyć, oczyścić, jeśli jest taka potrzeba i pokroić na małe cząstki. Gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
  2. 2. Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić i podsmażyć wraz z posiekaną cebulką, lekko posolić.
  3. 3. Żołądki wyjąć na patelnie i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym podlać wywarem, w którym wcześniej się gotowały. Dodać ziele angielskie.
  4. 4. Po 15 minutach do żołądków dodać usmażone pieczarki. Dodać pietruszkę i przyprawić do smaku.
  5. 5. Jeśli gulasz jest gęsty można dolać jeszcze wywar spod żołądków.
  6. 6. W szklance rozmieszać śmietanę z mąką i wlać do gulaszu mieszając, by nie powstały grudki.
  7. 7. Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić.
  8. 8. Podawać z kaszą i ogórkiem konserwowym lub kiszonym.
  9. Smacznego!
grzyby mięso obiad kolacja sos pieczarki cebula żołądki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze