Gulasz wołowy - polski

Gulasz dobrze komponuje się podany z kaszą, ziemniakami lub makaronem z wszelkimi surówkami.

Dodany przez: Aseret

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
75 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mięso wołowe bez kości (rozbef, lub inne młode mięso) - 50 dag
  • grzyby suszone - 2 - 4 szt
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa gulaszowa - 1 łyżeczka płaska
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka - 1 łyżka
  • cebula - 1 spora szt
  • śmietana - 100 g

Przygotowanie

  1. Poprzedniego dnia namoczyć i podgotować grzyby.
  2. Mięso umyć, w całości zbić mocno, posolić, po czym pokroić na 2,5 cm kostki.
  3. Obsypać je przyprawami, następnie mąką, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, obsmażyć na rumiano.
  4. W płaskim rondlu z przykrywą zeszklić nie rumieniąc w tłuszczu pokrojoną na plastry cebulę, włożyć obsmażony gulasz, dodać grzyby wraz z wywarem (powinno go być około 1,5 szklanki), dusić pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu około 40 minut.
  5. Wlać wówczas śmietanę z łyżką mąki i dusić jeszcze około 10-15 minut.
  6. Do gulaszu podawać kaszę perłową ugotowaną na sypko, lub makaron czy ziemniaki i wszelkie surówki.
mięso obiad sos gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze