Gulasz wegetariański - warzywny

Bezmięsna alternatywa dla wegetarian i miłośników warzyw

Dodany przez: Kwiatek

Gulasz wegetariański - warzywny

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 5 pomidorów świeżych (lub ewentualnie z puszki)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ogórki małosolne
  • 4 pieczarki
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3 ziemniaki
  • 1 kolorowa papryka
  • 2 kostki rosołu grzybowego
  • garść pietruszki
  • olej
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz,ostra mielona papryka)
  • 2 torebki ryżu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, nie mogą być jednak za miękkie. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na małym ogniu. Pozostałe warzywa oraz pieczarki myjemy i kroimy w dużą kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kolejno pieczarki,paprykę,ogórki. Potem dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec wrzucamy na patelnię pomidory, które roztrzepujemy widelcem, tak by powstała masa na sos. Dodajemy pół słoiczka przecieru pomidorowego oraz kostki rosołowe i cały czas mieszamy. Doprawiamy potrawę do smaku pieprzem, solą i mieloną papryką. Przed podaniem przelewamy potrawę do garnka i podduszamy ok 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody wedle uznania. Na talerz wykładamy ryż, a potem gulasz. Przed samym podaniem obsypujemy danie pietruszką.
obiad wegetariańska ryż wege gulasz warzywny wegetariański
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze