Gulasz wegetariański

Ocena:

4.49 (171)

  • 45 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Gulasz wegetariański to bezmięsna wersja kultowego węgierskiego dania. W roślinnym wydaniu, składa się on z warzyw i kotletów sojowych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a składniki możemy modyfikować według sezonowości i aktualnej zawartości lodówki. Zobaczcie, jak zrobić pyszny bezmięsny gulasz, który zachwyci nie tylko wegetarian!

Składniki:

  • kostka sojowa  100 g

  • pieczarki  250 g

  • czerwona papryka  1 szt.

  • zielona papryka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • koncentrat pomidorowy  3 łyżki stołowe

  • bulion warzywny  500 ml

  • czosnek  3 ząbki

  • sos sojowy  2 łyżki stołowe

  • papryka wędzona  1 łyżka stołowa

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • olej  2 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Gulasz wegetariański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kotlety sojowe moczymy w gorącym bulionie warzywnym przez około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy wszystkie warzywa. Marchew w dość grube plasterki, papryki w sporą kostkę, pieczarki w plasterki, cebulkę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę. 

    kotlety-sojowe
  • Krok 2:

    W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pieczarki z cebulą i czosnkiem. Następnie dorzucamy marchew oraz paprykę i jeszcze chwile wszystko razem podsmażamy. Kotlety sojowe wyjmujemy z bulionu (nie wylewamy go!) i kroimy je na mniejsze kawałki. Do smażących się warzyw dodajemy pokrojone kotlety sojowe wraz z bulionem, w którym się moczyły oraz koncentratem pomidorowym. Wszystko mieszamy i doprawiamy sosem sojowym, wędzoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 10-15 minut, do momentu, aż marchew zmięknie. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.

    smazone-warzywa

Porady

  • Aby gulasz wegetariański był bardziej sycący, pod koniec gotowania można dosypać do niego ulubioną kaszę i wszystko dusić jeszcze przez kilkanaście minut. 
  • Gulasz sojowy z pieczarkami świetnie smakuje kolejnego dnia, więc można przygotować go w większym garnku od razu na kilka dni. 
  • Jak zagęścić gulasz sojowy z warzywami? Wystarczy długo gotować go na małym ogniu, aż nieco odparuje i naturalnie zgęstnieje. Jeśli jednak nie mamy czasu, można dolać do gotującej się potrawy odrobinę wody zmieszanej z mąką lub przygotować na patelni zasmażkę z masła i mąki. 
  • Taki gulasz z kotletów sojowych i pieczarek świetnie sprawdzi się jako zdrowy i sycący lunch na wynos do pracy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić gulasz wegetariański?

Prosty gulasz wegetariański można zrobić szybko, tanio i z tego, co akurat mamy w lodówce. Bazą do każdej takiej potrawy są oczywiście warzywa w aromatycznym sosie. W zależności od sezonu, można użyć do tego cukinii, grzybów, kapusty, brokułów, kalafiora, fasolki szparagowej, papryki czy marchewki. Do tego przyda się passata pomidorowa lub pomidory z puszki, które stworzą gęsty sos. 

Kolejnym ważnym punktem każdego wegetariańskiego gulaszu jest jakieś źródło białka, czyli tofu, soja czy seitan. Bogatym jego źródłem są również popularne i łatwo dostępne strączki- zarówno świeże, suszone, jak i te konserwowe, zamknięte w puszkach. To niezwykle ważne, aby dieta wegetariańska była bogata w proteiny, pochodzenia roślinnego, a żeby uzupełnić ten składnik, wystarczy przygotować gulasz z soczewicą, ciecierzycą, grochem, soją czy fasolą. 

 Do tego wystarczą już tylko ulubione przyprawy i świeże lub suszone zioła. Doskonale sprawdzi się tu wędzona papryka, suszone płatki chilli, kurkuma czy curry. Z kolei ze świeżych ziół, z pewnością przyda się bazylia oraz natka pietruszki. Fantastycznymi składnikami, które dodadzą całości aromatu, są też grzyby, sos sojowy, płatki drożdżowe i orzechy, czyli bogate źródła umami

Z czym podać gulasz wegetariański?

Taki gulasz wegetariański z kotletami sojowymi sam w sobie jest już treściwy i sycący, ale możemy podać go w towarzystwie kaszy, ryżu czy makaronu. Na szybko można zaserwować go po prostu ze świeżym pieczywem lub chrupiącą grzanką. My jednak najbardziej lubimy klasykę, czyli gulasz wegetariański z ziemniakami. Taki klasyczny polski obiad z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom, ale także mięsożercom. 

Gulasz wegetariański - przepisy na różne wersje

Gulasz wegetariański z pieczarkami to tylko jeden z wielu przepisów na potrawki bez mięsa. Takie roślinne danie można przygotować na przeróżne sposoby, używając innych warzyw, sosów i dodatków białkowych. Najpopularniejszą wegetariańską potrawką warzywną jest oczywiście leczo, ale warto też przetestować przepisy na teksańskie chilli sin carne oraz francuski ratatouille

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne