Gulasz pod ciastem francuskim

Ocena:

4.49 (188)

Gulasz pod ciastem francuskim

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 1 papryka żółta
  • 1 duża cebula
  • 4 ziemniaki
  • 50 g podgrzybków
  • 2 szklanki passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów w puszce)
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 4 lisic laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • ½ lub 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz grubomielony do smaku
  • ciasto francuskie

Gulasz pod ciastem francuskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Garnek zalej do połowy wodą i zagotuj. Wrzuć do gotującej się wody kostkę bulionu wołowego
  • ziele angielskie i liście laurowe. Wołowinę pokój w kostkę
  • podsmaż na patelni i dodaj do garnka. Duś pod przykryciem na małym ogniu około godzinki (aż wołowinka będzie miękka). W tym czasie papryki przekrój na pół i włóż do piekarnika na około 30 minut
  • piecz je w temperaturze 180-190 stopniach. Gdy ostygną obierz je ze skórki. Ziemniaki i papryki pokrój w kostkę
  • posiekaj grzyby – dodaj to wszytko do garnka. Dorzucić resztę ziół
  • passatę pomidorową (lub pomidory w puszce) i ocet winny. Duś wszystko przez około 40 minut.Wlej gulasz do miseczki żaroodpornej
  • połóż na górę ciasto francuskie i zapiecz w piekarniku do momentu
  • aż ciasto się zarumieni.

Porady

Zobacz też przepis na gulasz z indyka

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne