Grzyby suszone w proszku – przepis

Ocena:

4.47 (144)

  • 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grzyby suszone w proszku, znane także jako mączka grzybowa lub puder, to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Nadają wyraźny smak i piękny leśny aromat sosom, zupom i kremom. Dwie szczypty można dodać do tofuczniny, odrobinę – do farszu na pierogi, barszczu lub pasztetu. Suszone grzyby w proszku to esencjonalna przyprawa, która zamienia zwykłe dania w wyrafinowane potrawy.

Składniki:

  • grzyby leśne  100 g

  • liść laurowy  1 szt.

Grzyby suszone w proszku – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suszenie grzybów: możemy je rozwiesić na nitce, wysuszyć w piekarniku lub w suszarce do owoców i warzyw (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu suszenia grzybów).

  • Krok 2:

    Blendowanie: dobrze wysuszone grzyby mielimy na proszek przy użyciu malaksera, blendera ręcznego lub kielichowego.

  • Krok 3:

    Przechowywanie: grzyby suszone w proszku przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Do środka wrzucamy listek laurowy, który zapobiega zalęganiu się moli.

Porady

  • Proszek można zrobić z dowolnych odmian suszonych grzybów. Dużą popularnością w Polsce cieszy się puder z kani (inaczej sowy), a także z kurek, podgrzybków i borowików.
  • Ważne jest to, aby przed blendowaniem (lub mieleniem) grzyby porządnie wyschły. W przeciwnym razie proszek nie wyjdzie.
  • Puder z grzybów można przechowywać przez kilka miesięcy, a jeśli pojemnik jest szczelny i nie otwieramy go zbyt często, nawet do 2–3 lat.
  • Każdy gatunek grzybów w proszku warto przechowywać w osobnych słoikach. Wtedy ich wyjątkowych smak będzie bardziej intensywny.  Można zrobić miks grzybów leśnych w jednym pojemniku, jednak lepiej jest zmieszać je dopiero podczas przygotowywania potraw.
  • Grzyby suszone w proszku świetnie sprawdzą się jako główny składnik sosów i zup grzybowych. 
  • Ze 100 g grzybowego proszku możecie przygotować 2 l zupy grzybowej. 
  • Do proszku można dodać inne suszone przyprawy i zioła, tworząc własną aromatyczną mieszankę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zanim powstanie proszek z suszonych grzybów

Jest kilka sposobów na suszenie grzybów. Najpopularniejszy to rozwieszenie ich na nitce w ciepłym i słonecznym miejscu. Metoda ta wymaga jednak czasu i, w zależności od temperatury i wentylacji, taki proces trwa od ok. 2 do 4 tygodni. Zdecydowanie szybszym sposobem jest suszenie ich w piekarniku (w temperaturze max 50°C) lub w specjalnej suszarce do warzyw.

Grzyby przed suszeniem:

  • trzeba oczyścić szczoteczką – nie można ich myć, aby nie zgniły,
  • pokroić w plasterki
  • i sprawdzić, czy nie są robaczywe.

Proszek z suszonych grzybów najlepiej robić osobno z różnych gatunków, a także oddzielnie z trzonków i kapeluszy.

Grzyby suszone w proszku – jak ich używać?

W odróżnieniu do grzybów suszonych w całości, mączki grzybowej nie trzeba wcześniej moczyć. Można ją dodać bezpośrednio do bulionu na zupę grzybową, do farszu lub sosu. Puder doskonale miesza się z innymi składnikami i szybko uwalnia pożądany leśny aromat. Przydaje się zwłaszcza do zup kremów lub gęstych sosów o gładkiej konsystencji.

Proszek z grzybów leśnych to często używany dodatek w kuchni włoskiej i portugalskiej. W krajach tych robiony jest przede wszystkim z borowików lub podgrzybków.

Puder z grzybów leśnych – zastosowanie

Poniżej propozycje potraw wzbogaconych o leśny aromat grzybowej mąki:

  • risotto grzybowe – przygotowane z dodatkiem grzybowego pudru jest świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Warto dosypać proszek także do klasycznego risotto z grzybami, aby wzmocnić jego smak,
  • zupa krem z grzybów leśnych – warto zajrzeć do przepisu na zupę grzybową z grzybów leśnych. Suszone grzyby w całości zastępujecie proszkiem – dzięki temu oszczędzacie czas, który jest potrzebny na moczenie grzybów. Następnie wystarczy wszystko zblendować, aby powstał aromatyczny krem – idealny do grzanek lub świeżej chrupiącej bagietki,
  • jajecznica – wystarczy dosypać małą łyżeczkę grzybowego proszku, aby zamienić ją w zupełnie inne danie,
  • farinata – czyli włoski placek z ciecierzycy. W najprostszej wersji przygotowywany z czterech składników: ciecierzycy, wody, soli i pieprzu. Najczęściej podawany z cebulą i rozmarynem, a także z innymi dodatkami – jak w przepisie na farinatę ze szparagami
  • pasztet wegetariański – proszek z grzybów sprawi, że warzywny pasztet nabierze charakteru.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne