Grzybki w zalewie octowej...

Świetna zakąska i przystawka do potraw...

Dodany przez: RYNIO

Grzybki w zalewie octowej...

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • • grzyby leśne
  • • ZALEWA
  • • 1 szkl octu
  • • 2,5 szkl wody
  • • przyprawy:
  • • 1 łyżka soli
  • • 3 łyżki cukru
  • • ziele angielski
  • • pieprz ziarnisty
  • • listek laurowy
  • • gorczyca

Przygotowanie

  1. Etapy przygotowania
  2. Grzyby czyścimy, płuczemy dokładnie i gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut.Odsączamy na sicie.
  3. Zalewę zagotowujemy i zalewamy dobrze odsączone grzyby w słoikach. Można i nie trzeba na wierzch słoików dodać jeszcze po 1-2 plasterki cebuli wcześniej przelanej wrzątkiem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.( można dodać na słoik po 1-2 gożdzików) jest świetny aromat ,ja robię pół na pół. .goździki są super do gąsek i prawdziwków…Polecam…
przetwory grzyby woda warzywa obiad przekąska cukier ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze