Grzebienie drożdżowe z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym.

Dodany przez:

Ciasta drożdżowe

Ocena:

(średnia 3 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na 15-20 sztuk Ciasto drożdżowe drożdże piekarskie 15-20 g cukier 2 łyżki ciepłe mleko 1 szklanka 300_360 ml mąką pszenna 450 g, plus do podsypania masło 1 czubata łyżka jajko szczypta soli Masa serowa serek śmietankowy 200 g żółtko z małego jajka budyń śmietankowy 2 łyżki cukier wanilinowy 16 g cukier 1-2 łyżki cukier puder do oprószenia roztopione masło do posmarowania ciasta

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Mleko z cukrem podgrzewamy do letniej temperatury, kruszymy drożdże, dodajemy dwie, trzy łyżki maki i mieszamy z grubsza. Szklankę z zaczynem umieszczamy w misce z mąką. Masło rozpuszczamy i studzimy. Rozkłócone jajko przelewamy do miski z mąką, dodajemy masło. Przygotowane składniki odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn ruszy. Serek śmietankowy miksujemy z żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i suchym budyniem. Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez parę minut. Ciasto przekładamy do czystej, naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ( na około godzinę ). Część ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przez środek nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Następnie dzielimy na parę części i każdą nacinamy do połowy co 0,5-1 cm. Delikatnie zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Grzebienie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20-25 minut na rumiany kolor. Wystudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego,
ciasta drożdżowe grzebienie drożdżowe grzebienie z serem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy