GRUSZKI W ZALEWIE

Gruszki w zalewie, doskonałe do deserów, do pieczonego kurczaka. do sałatek. Kulinarna bomba !

Dodany przez: Arvena

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Na gruszki w zalewie potrzebujemy :
  • 2 kg gruszek, najlepsze będą klapsy
  • 2 kg cukru kryształu
  • 2 szklanki winnego octu
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • goździki
  • kora cynamonu
  • woda, najlepiej źródlana

Przygotowanie

  1. Gruszki należy obrać ze skórki a następnie oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na połówki lub ćwiartki i skropić sokiem z wyciśniętej cytryny. Z cukru, 1 szklanki źródlanej wody [ może być mineralna niegazowana woda] oraz octu z dodatkiem skórki z cytryny ugotować syrop. Gotować należy na małym ogniu. Powstałe na powierzchni szumowiny zbierać drewnianą łyżką lub przygotować patyczek an który należy nawinąć kawałek gazy.
  2. Do wrzącego gotowego syropu włożyć gruszki i gotować pod przykryciem około jednej godziny na małym ogniu. Idealne gruszki z syropu powinny być przeźroczyste ale nie rozgotowane. Gruszki należy odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Syrop raz jeszcze zagotować, dodając goździki oraz korę cynamonu. Gorącym ale nie wrzącym syropem zalać gruszki i zakręcić słoiki które powinny stać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Po tych dniach ponownie zlać syrop, zagotować, dodać do niego gruszki i podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Gruszki ponownie przełożyć do wygotowanych słoików, zalać gorącym syropem i ostudzić. Teraz słoiki z gruszkami mogą wylądować w spiżarce lub ciemnej piwniczce. Będą idealne a goście w siódmym niebie. Polecam i życzę smacznego.
przetwory deser gruszki zalewa gruszki w zalewie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze