Gruszki w zalewie na zime

Gruszki bardzo ładnie wyglądają i smakują, przepis dostałam od babci.

Dodany przez: nena17

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • parę stołowych łyżek cukru
  • parę dużych śliwek
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Przygotowanie

  1. 1. Gruszki myjemy, obieramy, wyciągamy z nich gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki.
  2. 2. Wkładamy do słoików ( wcześniej wyparzonych). Zasypujemy cukrem, po około 2 łyżki stołowe na 1 litrowy słoik ( zależy od słodkości gruszek), dodajemy po 2-3 goździki na słój,na wierzch kładziemy śliwkę, co da zalewie różowy kolor, zalewamy zimną wodą.
  3. 3. Na dno garnka wkładamy chusteczkę, by słoiki nie pękły, nalewamy tyle wody by widoczne były tylko wieczka od słoika, gotujemy przez około 25 min.
  4. 4. Po zagotowaniu wyciągamy słoiki z garnka, sprawdzamy moc trzymania zakrętek, dokręcamy, odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy na parę godzin, by się zassały.
  5. 5. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
  6. SMACZNEGO!!
przetwory gruszki zalewa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze