Gruszki po francusku

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.

desery z owocamiciastka z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Kroki wykonania:

  • gruszki_przepis1.Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  • gruszki-gotowanie2.Do garnka wlewamy 4 szklanki wody. Dodajemy cukier i miód, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Następnie wkładamy goździki, cynamon i ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz gruszki. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wgłębienia po gniazdach nasiennych wypełniamy rodzynkami i rozdrobnionymi orzechami.
  • gruszka-po-francuski-pieczenie3.Ciasto francuskie rozwałkowujemy na wyłożonej papierem płaskiej blasze do pieczenia. Połówki gruszek z nadzieniem układamy wybrzuszeniem do góry na cieście w ok. 3-cm odstępach. Delikatnie nacinamy. Ostrym nożem wykrawamy z ciasta kształty gruszek. Z kawałków ciasta wycinamy listki, przyklejamy przy ogonkach. Ciasto smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Gruszki po francusku pieczemy 15 minut w 200°C na jasnozłoty kolor.

Porady

Gruszki po francusku to aromatyczny, korzenny deser. Nie jest zbyt kaloryczny, bo ciasto francuskie stanowi mniejszą część dania. Najlepiej zaserwować gruszki w cieście francuskim na ładnych talerzykach deserowych. Takie elementy zastawy do jadalni z pewnością przydadzą się na przyjęcia w domu i święta.

Notka redakcyjna

Gruszki po francuski swoją nazwę zawdzięczają głównemu składnikowi - ciasto francuskie, czyli maślana baza do wypieków, to jeden z elementów, który kojarzy się z deserami znad Sekwany. Gruszki to z kolei owoce, które stały się gwiazdą wrześniowego numeru "Moje Gotowanie" - dla wielu osób gruszki w cieście francuskim to deser "awaryjny". Kiedy niespodziewani goście już się zbliżają, wystarczy podgotować owoce, ułożyć na blasze i piec, kiedy herbata właśnie będzie się parzyć. Aromat, jaki dadzą gruszki po francusku z pewnością wprawi gości w dobry nastrój do rozmowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy