Gruszka Piękna Helena

Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 650 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Gruszka Piękna Helena

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
650 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 duże, dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 12 kulek lodów waniliowych

Przygotowanie

  1. Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są proste i wyszukane, tanie i kosztowne. dziś spróbujmy dania prosto z Francji.
  2. Ten słynny deser jest zarazem słodki i gorzki, ciepły i zimny, pełen prostoty i niezwykłego uroku. Z całą pewnością godny swej antycznej imienniczki.
  3. Podobno ten wspaniały deser wymyślono na cześć Heleny, córki Ledy i Zeusa, która była nagrodą Afrodyty dla królewicza trojańskiego Parysa i przyczyną upadku Troi. Czy jednak na pewno twórcy deseru chodziło o tę właśnie Helenę, najpiękniejszą z kobiet, kiedy jej imię zestawił z gruszką? Kto wie, może właśnie "kobiecy" kształt owocu, jego kuszący zapach i słodycz skojarzyły mu się z tym uosobieniem kobiecości?
  4. Deser ten powstał w 1864 r. z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "La Belle Hélene", której tytułową postacią jest Helena trojańska. Wydaje się więc, że istotnie chodzi o bohaterkę "Iliady" Homera i mnóstwa późniejszych dzieł literackich, muzycznych i plastycznych. Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene: np. sercami karczochów wypełnionymi sosem bearneńskim, osadzonymi na postumencie ze szparagowych krokietów i tournedos z grilla. Jednak z tak wielkiej obfitości kulinarnych "offenbachianów" na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady.
  5. NASZA RADA
  6. Do tego deseru najlepsze są gruszki dojrzałe, soczyste, ale lekko twardawe. Zbyt miękkie owoce mogłyby się rozpaść podczas gotowania w syropie.
  7. Jak to zrobić
  8. Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.
  9. Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.
  10. Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać brandy i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.
  11. Czekolada
  12. Najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zwarzyć.
  13. ŁADNIE PODANE
  14. Na talerzach położyć po trzy kulki lodów waniliowych, w środek wstawić pionowo gruszkę, polać gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. owocem jeżyny lub konfiturą pomarańczową.
lody Francja deser gruszki wanilia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze