Grochówka na wędzonce

Jedna z najbardziej znanych zup

Dodany przez: ejla

Grochówka na wędzonce

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki grochu łuskanego połówki
  • 20 dag boczku wędzonego
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń i nać)
  • ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. 1. Groch przebrać, wypłukać, namoczyć w wodzie ok. 30 minut.
  2. 2. Przebrany groch zalać zimną wodą i gotować, od czasu do czasu mieszając.
  3. 3. Wędzonkę zagotować w całości wraz z pokrojonymi w kostkę włoszczyzną i ziemniakiem. Osolić do smaku. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.
  4. 4. Miękką wędzonkę wyciągnąć i pokroić w kostkę wg uznania, po czym wrzucić z powrotem do garnka.
  5. 5. Cebulę zezłocić na patelni i dodać do całego wywaru.
  6. 6. Ugotowany na miękko groch dodać do wywaru i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki.
  7. 7. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i przyrządzić zasmażkę, po czym wlać do zupy.
  8. 8. Całość zagotować i odstawić.
  9. Smacznego!
obiad zupa groch włoszczyzna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze