Grochówka Ewy.

Ulubiona grochówka mojego męża.

Dodany przez: msewka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.86 z 7 głosów)

Składniki

  • * 25 dag łuskanego grochu
  • * 30 dag wędzonego boczku
  • * 3 marchewki
  • * 2 małe pietruszki
  • * kawałek selera
  • * liść pora
  • * garść suszonego lubczyku
  • * 3 listki suszonego liścia selera
  • * 1 kostka mięsna Winiary
  • * 1 cebula
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 6-7 ziemniaków
  • * 1 łyżeczka cząbru
  • * 1 czubata łyżka majeranku
  • * 1 czubata łyżka przyprawy Kucharek
  • * sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pyszna grochówka, przypomni nam dawno zapomniany smaki zachwyci, bo taka grochówka jak moja zasmakuje każdemu :) Bo grochówka Ewy jest najlepsza :)
  2. Przepis na grochówkę jest prosty:
  3. Groch przebrać, wypłukać i namoczyć na noc.
  4. Marchew, pietruszkę i korzeń selera obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, włożyć namoczony groch,zagotować. Rozetrzeć w dłoniach suszony lubczyk,wsypać do zupy, dołożyć liść suszony selera.
  5. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w plastry lub kostkę, wrzucić posiekany drobno czosnek i cebulę, podsmażyć. Wrzucić do zupy. Wsypać przyprawę Kucharek, wrzucić kostkę mięsną, lekko posolić i opieprzyć. Gotować ok. 40 minut.
  6. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy po 40 minutach, wsypać też cząber i majeranek.
  7. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Groch się rozgotuje i zagęści zupę, więc ja jej nie zagęszczam, bo grochówka i tak jest gęsta.
  8. Grochówka gotowa.
  9. Smacznego!
obiad zupa groch grochówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze