Groch z kiełbasą

Ocena:

4.44 (187)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Ugotowany groch z podsmażoną kiełbasą i cebulą , z dodatkiem masła.

Składniki:

  • 1/2 szklanki łuskanego grochu
  • sól do smaku
  • 10 dkg kiełbasy śląskiej
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 szczypta curry
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła

Groch z kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Groch przesypać do garnka, zalać szklanką wody. Dodać do niego trochę soli i ugotować do miękkości. W końcowej fazie gotowania uważać, żeby się nie przypalił. Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli, lekko posolić. Do kiełbasy z cebulą dodać ugotowany groch, przyprawy i zioła. Wymieszać, chwilkę podsmażać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać masło. Mieszać powoli, aż masło się roztopi. Podawać np. z pieczywem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne