Ugotowany groch z podsmażoną kiełbasą i cebulą , z dodatkiem masła.
Składniki:
1/2 szklanki łuskanego grochu
sól do smaku
10 dkg kiełbasy śląskiej
1 średnia cebula
olej do smażenia
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 szczypta curry
1 szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki masła
Groch z kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Groch przesypać do garnka, zalać szklanką wody. Dodać do niego trochę soli i ugotować do miękkości. W końcowej fazie gotowania uważać, żeby się nie przypalił. Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli, lekko posolić. Do kiełbasy z cebulą dodać ugotowany groch, przyprawy i zioła. Wymieszać, chwilkę podsmażać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać masło. Mieszać powoli, aż masło się roztopi. Podawać np. z pieczywem.