Greckie szaszłyki

Idealne na grilla

Dania główneszaszłyki

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 175 głosów)

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
  • - sok z cyrtryny
  • -oregano
  • -sól, pieprz
  • -rodzynki
  • -listki szpinaku
  • -oliwa z oliwek
  • -cebula
  • -jogurt
  • -ryż

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety z kurczaka tniemy w podłużne paski, tak aby łatwo je było nabić na drewniane szpadki do szaszłyków.Pocięte mięso przekładamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny, dodajemy roztarte w dłoniach oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Miskę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Szpinak dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez 2 minuty. Ugotowany szpinak odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odciskamy z wody i siekamy.Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy szpinak i odcedzone rodzynki i dusimy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Wlewamy jogurt, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny i po dokładnym wymieszaniu zdejmujemy z ognia.
  • Zamarynowane mięso nadziewamy na szpadki do szaszłyków, rozgrzewamy olej na patelni grillowej (ewentualnie zwykłej) i smażymy kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. Szaszłyki podajemy ze szpinakiem i ryżem ugotowanym na sypko.
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 40 min.
roladki greckie
grecka przekąska

bratek6

roladki greckie