Greckie keftedes

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 15 minut Porcja: 410 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Greckie keftedes

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
410 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 świeże kajzerki
  • 2 jajka
  • łyżka musztardy
  • 10 listków świeżej mięty
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki oleju do smażenia
  • sos:
  • 10 dag jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 20 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie

  1. Kajzerki rozdrobnić i zemleć. Miętę opłukać, osuszyć, posiekać. Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować okrągłe kotleciki, smażyć na rumiano w głębokim oleju.
  2. Sos: miętę opłukać, osuszyć, posiekać i z sokiem z cytryny dodać do jogurtu. Sos wymieszać, posolić. Kotleciki podawać na zimno lub na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.
mięso przekąska klopsiki mięso mielone grecka Greckie keftedes
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze