Golonka w piwie

Ocena:

4.42 (203)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Golonka w piwie i miodzie wychodzi wyjątkowo soczysta. Jest lekko wytrawna w środku i słodka na zewnątrz. Najpierw mięso gotowane jest z warzywami, a następnie zapiekane w piekarniku, dzięki czemu na chrupiącą skórkę. Golonka pieczona w piwie świetnie smakuje z purée ziemniaczanym i zasmażaną kapustą.

Składniki:

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  150 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  5 ząbków

  • golonki  1 kg

  • woda  1 l

  • liść laurowy  2 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • ziele angielskie  4 szt.

  • piwo  250 ml

  • miód  15 ml

  • musztarda  15 ml

  • słodka papryka  5 g

  • kminek  2 g

  • tymianek  2 g

Golonka w piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: obieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Myjemy i wrzucamy w całości do garnka. Cebulę obieramy z łupin i przekrajamy na pół. Chwilę podsmażamy na rozgrzanej, ale suchej patelni, i także wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy z łupin.

  • Krok 2:

    Gotowanie golonek: myjemy je i wkładamy do garnka z warzywami. Zalewamy wodą. Dodajemy czosnek, liście laurowe, sól, pieprz i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1,5 godziny.

  • Krok 3:

    Zalewa z piwa: w osobnym naczyniu mieszamy piwo z miodem i musztardą. Dodajemy słodką paprykę, kminek i tymianek.

  • Krok 4:

    Przygotowanie golonek do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy golonki z garnka i układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym. Kroimy ugotowane warzywa w kostkę i kładziemy dookoła golonek. Całość zalewamy przygotowaną przed chwilą zalewą z ciemnego piwa.

  • Krok 5:

    Pieczenie: golonki w piwie wstawiamy do piekarnika na 90 min w naczyniu żaroodpornym przykrytym pokrywką lub folią aluminiową. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby przyrumienić skórę.

Porady

  • Możecie wybrać większe golonki wieprzowe tylne lub przednie – mniejsze.
  • Zanim umyjecie golonki, warto opalić je z wierzchu palnikiem (takim jak do przygotowywania crème brûlée) lub nad palnikiem kuchenki gazowej. W ten sposób pozbędziecie się ewentualnych włosków.
  • Średniej wielkości golonka z kością waży ok. 500 g, ale po odjęciu kości otrzymacie ok. 350 g mięsa. To w sam raz na porcję obiadową dla jednej osoby.
  • Jeżeli zapiekacie golonkę bez pokrywy, trzeba co 15–20 min polewać ją zalewą z piwa. Dzięki temu będzie soczysta w środku.
  • Do pieczonych golonek doskonałe będzie ciemne piwo typu porter.
  • Zamiast podsmażać cebulę na patelni, możecie ją opalić palnikiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Golonka w piwie po bawarsku

Przepis na pieczoną golonkę w piwie to danie regionalne nie tylko z Bawarii w Niemczech, ale także z terenów Dolnego Śląska. Jednak wszystko wskazuje na to, że pomysł na danie przybył na tereny Polski z zachodu. W południowych landach golonka po bawarsku podawana jest z kiszoną kapustą.

Podobnym daniem jest golonka po berlińsku, która jest wcześniej peklowana, a następnie gotowana w bulionie. W Beskidach na golonce przygotowywana jest kwaśna zupa z kapusty, czyli kwaśnica.

Jak podawać golonkę w piwie

Golonka w piwie i miodzie najczęściej występuje w towarzystwie kapusty zasmażanej. Na talerzu lub obok niezbędne są musztarda, chrzan i pajda świeżego pieczywa. Tak tradycyjnie serwowana jest ta potrawa, ale można podać ją inaczej:

  • golonka po bawarsku z borowikami, kapustą i pieczonymi ziemniakami,
  • golonka w piwie na purée z grochu z piklami z ogórków lub giardinierą, czyli piklami po włosku,
  • golonka z pieczonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Należy pamiętać jednak o tym, żeby nie spożywać golonki zbyt często. To wysokokaloryczne danie z dużą zawartością tłuszczu – zawiera ok. 25 g tłuszczu na 100 g mięsa.

Golonka w piwie i nie tylko – garść inspiracji

  • Golonka pieczona w kapuście – w tym przepisie golonka zapiekana jest w naczyniu żaroodpornym razem z kiszoną kapustą. Kapustę należy wcześniej przesmażyć z przyprawami.
  • Golonka w orientalnym stylu – w tym przypadku mięso przed pieczeniem marynowane jest w piwie i miodzie z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i papryki chilli.
  • Golonka peklowana – mięso przygotowane w ten sposób ma ładny, różowy kolor. Peklowanie polega na długotrwałym moczeniu golonek (4–5 dni) w roztworze soli peklowej z dodatkiem przypraw. Peklowaną golonkę należy następnie ugotować lub upiec.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne