Golonka gotowana

Ocena:

3.91 (304)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Ma nieco inny smak niż golonka pieczona. Warto gotować ją w bulionie, zamiast zwykłej wody, będzie bardziej aromatyczna. Gotowana golonka może być daniem obiadowym lub kolacyjnym, ale świetnie nadaje się też na kanapki. Wystarczy poczekać aż ostygnie i pokroić ją w plasterki. Sprawdź, jak ugotować golonkę!



 

Składniki:

  • golonki  1 kg

  • por  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • marchewka  3 szt.

  • seler  0.5 szt.

  • ziele angielskie  8 szt.

  • bulion warzywny  2 l

  • liść laurowy  2 szt.

  • sól  2 łyżeczki

Golonka gotowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Golonkę wieprzową dokładnie oczyścić, umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do garnka. Zalać bulionem lub wodą (tyle, żeby golonka była przykryta) i zagotować. Tuż przed zagotowaniem zebrać szumowiny (jak zacznie się gotować, jest to trudniejsze). Do golonki dodać ziele angielskie, liście laurowe, trochę soli.

    golonka-gotowana1
  • Krok 2:

    Marchewki i pietruszkę obrać, przekroić wzdłuż na pół. Seler obrać, liście pora umyć. Marchewki, pietruszkę, seler i liście pora dodać do wywaru. Jak długo gotować golonkę? Golonkę gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2-2,5 godziny (do miękkości). Ugotowaną golonkę podawać np. z musztardą i pieczywem.

    golonka-gotowana3

Porady

W przepisie na golonkę gotowaną wykorzystujemy:

  • golonki - może być jedna większa lub dwie małe 
  • przyprawy - w zależności od upodobań możemy dać więcej lub mniej
  • bulion warzywny - można zastąpić wieprzowym
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Golonka gotowana – przepis

Przepis na golonkę gotowaną jest stosunkowo prosty. Aby jednak nasze danie było pyszne, warto pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim wybierzmy mięso ze sprawdzonego źródła. Nie tylko ze względów etycznych, ale i smakowych. Golonka od zaufanego rzeźnika będzie dużo lepsza.

Zwróćcie uwagę, czy wybieracie golonki wieprzowe tylne czy przednie. Te przednie będą mniejsze, dzięki czemu szybciej się ugotują, zmieścimy też w garnku kilka naraz. Golonkę przed gotowaniem możemy nasolić i pozostawić w solance na pewien czas. Podczas gotowania golonki trzeba pamiętać, aby mięso cały czas było przykryte wodą. Jeśli lubicie warzywa ugotowane al dente, możecie dodać je do golonki w połowie gotowania.

Co ważne, wywar, który powstaje podczas gotowania golonki można później z powodzeniem wykorzystać. Przyda się jako baza zup i sosów, możecie też przyrządzić z niego nóżki w galarecie.

Jak gotować golonkę?

Golonka z wody najczęściej gotowana jest po prostu w dużym garnku. Warto jednak spróbować ugotować ją w szybkowarze. Szybkowar sprawi, że ugotuje się dużo szybciej. Jak długo gotować golonkę w szybkowarze? Golonka gotowana powinna być dobra do jedzenia już po godzinie.

Szybkowar przyda się wam także do innych dań, takich jak zupy czy gulasze. Dzięki wysokiemu ciśnieniu wewnątrz garnka wzrasta temperatura, a dania gotują się dużo szybciej. Golonka gotowana to tylko jedna z wielu potraw, które można w nim przygotować.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne