Golonka wg Kazika

Ocena:

4.46 (179)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Świetny sposób na golonkę

Składniki:

  • 1 golonka (wagi ok 80-90 dag)
  • szklanka jasnego piwa
  • szklanka bulionu wołowego
  • łyżka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka papryka,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy
  • sól,pieprz
  • 4-5 łyżek oleju

Golonka wg kazika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomysł na tą golonkę podsunął mi Kazik45 i jemu właśnie dedykuję ten przepis.
  • 1.Golonkę włożyć do worka foliowego.Do worka z golonką wlać olej,dodać przyprawy w ilościach według upodobania,dodać zmiażdżony czosnek.Worek szczelnie zawinąć i dokładnie wymasować mięso tak aby dokładnie oblepiły go przyprawy.Otworzyć worek wlać do niego piwo oraz bulion zawiązać tak aby nic nie wydostało się z niego.Najlepiej włożyć taki pakunek do miski.Tak przygotowaną golonkę włożyć do lodówki na całą noc.
  • 2.Następnego dnia wyciągnąć golonkę z zalewy ,włożyć ją do rękawa do pieczenia,włożyć do naczynia żaroodpornego.Polać mięso marynatą,zamknąć szczelnie rękaw i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec 2 godziny a po tym czasie rozciąć rękaw,polać mięso marynatą i piec jeszcze przez 30 min. tak aby wierzch ładnie się przyrumienił.
  • 3.Golonkę podawać z chrzanem i musztardą oraz z opiekanymi ziemniakami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne