Gołąbki

Po prostu domowe gołąbki które mi się kojarzą z dzieciństwem i świętami.

Dodany przez: Małgosia0518

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1-2 Główki młodej kapusty (ile chcemy zrobić)
  • 1kg mięsa mielonego
  • Ryż ( ja miałam w torebkach 6szt.)
  • 3 cebule
  • 3-4 kawałki kiełbasy( miałam śląską)
  • Przyprawy
  • Oliwa do smażenia
  • Duży Garnek
  • Koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie

  1. Wiadomo że z kapustą jest najwięcej pracy jedni parzą w garnku A ja się nie lubię w tym paprać i jak ktoś ma Mikrofalówkę to polecam.Ściągamy z kapusty niepotrzebne liście i te co się przydadzą i schodzą bez sparzenia.Gdy już to zrobimy wkładamy całą główkę do mikrofali i włączmy na około 2-3 minut zależy jaka i czekamy.Wyciągamy zdejmujemy liście które się da i powtarzamy czynność.
  2. W dużym garnku wstawiamy wodę i gotujemy ryż jak pisze na opakowaniu.Cebulkę drobno kroimy,podsmażamy dajemy do dużej miski.Do tego dajemy nasze mięso i ostudzony ugotowany ryż.Kiełbasę obieramy z flaka kroimy niezbyt równo byle pokroić wrzucamy do blendera i miksujemy.Dodajemy do reszty.Wrzucamy przyprawy jakie lubimy ja dałam pieprz,carry ziarenka smaku.Wszystko dokładnie mieszamy.Liście sałaty ja dawałam do mikrofali po 3-4 sztuki na 2 minuty wyciągamy odkrawamy z brzegu liścia te zgrubienie i dajemy farsz zawijamy.I tak aż się skończą liście lub farsz.
  3. Gołąbki układamy w dość dużym garnku na dno garnka dajemy 2-3 liście i na to układamy gołąbki.Podlewamy wodą do mniej niż połowy ich wysokości daje na wierzch koncentrat pomidorowy i posypuje przyprawą może być Vegeta lub ziarenka smaku.Gotujemy na małym ogniu aż mięso a zwłaszcza kapusta będzie miękka,około 3godzin.
mięso warzywa obiad przekąska kolacja dla dzieci gołąbki kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze