Golabki zapiekane z farszem miesno-ryzowym

Gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;)

Dodany przez: 22domcia22

Golabki zapiekane z farszem miesno-ryzowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
170 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 włoska kapusta
  • - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • - 1 średnia cebula
  • - 1 saszetka ryżu
  • - 1 całe jajko
  • - 4 liście laurowe
  • - pieprz mielony
  • - sól
  • - ziele angielskie
  • - koncentrat pomidorow

Przygotowanie

  1. Kapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony .
  2. W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy mięso , drobno pokrojoną smażoną cebulkę , ryż , całe jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku do jednolitej masy.
  3. Następnie główkę kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liśc i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam sie farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całośc zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek , sół , pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut .
sniadanie przetwory mięso warzywa obiad kolacja zapiekanka gołąbki ryż farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze