Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym

Gołąbki pierwsza klasa.

Dodany przez: Danusia19671

Gołąbki z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Kapusta biała -3 kg
  • Wieprzowina (łopatka) -900g
  • Ryż -300g
  • Margaryna -30g
  • Cebula -150g
  • Smalec -50g
  • Mąka -50g
  • Koncentrat pomidorowy -50g
  • Śmietana -100g
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć głąby, włożyć do gotującej się wody i obgotować.
  2. Główki kapusty przestudzić i rozdzielić liście.
  3. Ryż odmierzyć, opłukać, zagotować z margaryną i solą i z 2 razy większą objętością wody aniżeli ryżu.
  4. Do gotującej wody wrzucić ryż, zamieszai postawić na krytej płycie, podgotować i przestudzić.
  5. Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na smalcu.
  6. Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki i zemleć w maszynce wraz z cebulą.
  7. Ryż połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz, wymieszać masę.
  8. Do liści kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki, układać w rondlach przekładając małymi liścmi kapusty.
  9. Gołąbki zalać wodą albo wywarem z kości i dusić
  10. Gdy gołąbki są miękkie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym i zagotować.
mięso obiad kapusta ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze