Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
4 porcje po 170 kcal
Składniki:
1 świeży łosoś
kapusta włoska
2 średnie szalotki
10 ml białego wytrawnego wina
sos sojowy
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej kolendry
olej sezamowy
Gołąbki z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Łososia pokroić na dwucentymetrowe kawałki, zalać sosem sojowym i odstawić na dwie godziny.
Zewnętrzne liście kapusty oderwać, pozostałe obgotować w osolonej wodzie (około 5 min). Ostudzić i wyciąć twarde środki, tak by nie utrudniały zawijania. Szalotkę drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać wino i dusić jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać kolendrę.
Liście kapusty smarować masą z szalotki i kolendry, nakładać kawałki łososia i zawijać. Gołąbki gotować na parze ok. 20 min. Podawać z ryżem, skropione olejem sezamowym.