Gołąbki z kasza gryczaną

Pyszne i pożywne danie, idealne na niedzielny obiad

Dodany przez: Natalia_21

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 40 dag kaszy gryczanej
  • ok. 1/2 kg surowego boczku
  • ok. 1/2 kg mielonego mięsa
  • duża cebula
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • kapusta włoska lub duże liście winogron
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedamy i studzimy. Kapustę lub liście winogron sparzamy i studzimy.
  2. 2. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiano . Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy i pdsmażamy.
  3. 3. Do kaszy dodajemy boczek, melone mięso z cebulą i jajka dokładnie miszamy. Fars doprawiamy solą i pieprzem.
  4. 4. Liście kapusty lub winogron rozkładamy na desce i nakładamy farsz. Zwijamy, formując gołąbki. Układamy w bryfannie wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C przez ok. 1h aż liście się zarumienią.
mięso warzywa obiad kolacja gołąbki kasza gryczana gołąbkiz kaszą gryczaną
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze