Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki, które rozpływają się w ustach.

Dodany przez: tycjanowa

Gołąbki z kapusty włoskiej

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 włoska kapusta
  • 0,4 kg ryżu (4 saszetki)
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 0,2 kg pieczarek
  • bulion w kostce
  • oliwa sól, pieprz, papryka ostra w proszku (ew. przyprawy do smaku)

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu (na sypko). Następnie mielimy mięso. Cebulę oraz pieczarki kroimy dość drobno i smażymy na oliwie. Ryż, mięso oraz warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą i bardzo dokładnie mieszamy. Kapustę oczyszczamy z brzydkich liści, myjemy, wycinamy głąb i blanszujmy pojedyncze liście. Na przygotowanych liściach kładziemy farsz i zawijamy boki liścia do środka a później rolujemy. Bulion rozpuszczamy w 1/2 l wody. Na dnie rondla (ew. garnka) układamy liście kapusty, które nam pozostały. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wszystko przygotowanym bulionem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Podajemy z sosem pomidorowym.
obiad gołąbki kapusta ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze