Gołąbki wigilijne z kurkami i ryżem

Bardzo smaczne gołąbki wigilijne,polecam.

Dodany przez: Anullka

Gołąbki wigilijne z kurkami i ryżem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Obgotowane liście kapusty 6 szt
  • ugotowany ryż 1 saszetka
  • grzyby kurki lub inne 3 szklanki(dałam mrożone)
  • jajka 2 szt
  • sól
  • pieprz
  • cebula 1 szt
  • posiekana natka pietruszki 3 łyżki
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • Sos:
  • trochę podsmażonych kurek z cebulą (zostawiłam z farszu)
  • kostka grzybowa 1szt
  • marchewka ugotowana 1/4 szt
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • mąka 1 łyżka
  • woda 2 szklanki

Przygotowanie

  1. Z obgotowanych liści kapusty ściąć gruby nerw,ugotować ryż w saszetce,obgotować 5 min marchewkę.
  2. Kurki lub grzyby wrzucić na patelnię,podsmażyć z cebulką15 min aż wyparuje z nich woda,posiekać na desce dużym nożem,dodać ryż sól,pieprz,jajko,bułkę taro ,wyrobić ręką farsz.
  3. Nadziewać liście zwijać jak normalne gołąbki,ułożyć ścisło w garnku,dodać kostkę grzybową ,pozostałe przesmażone grzyby, pokrojoną marchewkę,zalać wodą ,gotować 40 min na małym ogniu,aż liście kapusty będą miękkie.
  4. Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek,mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody,żeby nie było grudek ,wlać do sosu,zagotować aż zgęstnieje,doprawić pieprzem cytrynowym,polać gołąbki na talerzu.
  5. Smacznego.
wigilia grzyby obiad gołąbki ryż kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy