Gołąbki w liściach chrzanu

Ocena:

4.51 (175)

  • 2 godz. 50 min.
  • dla 4 osób

Alternatywna wersja gołąbków w liściach chrzanu specjalnie dla wegetarian i nie tylko.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 40 dag ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 por
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 8–16 dużych liści chrzanu + kilka dodatkowych do pieczenia
  • 1/2 l bulionu warzywnego

Gołąbki w liściach chrzanu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Gotujemy do miękkości 60–90 min, odcedzamy i studzimy.
  • Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Obieramy łyko z selera naciowego, łodygi myjemy i kroimy w plasterki.
  • Pora myjemy, drobno kroimy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i pora, przesmażamy na szklisto.
  • Mieszamy ciecierzycę, ziemniaki, zeszklone warzywa i przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Liście chrzanu blanszujemy kilka minut, przelewamy zimną wodą
  • osuszamy i usuwamy zgrubienia (lub rozbijamy je delikatnie tłuczkiem).
  • Na każdy gołąbek bierzemy 1–2 liście, nakładamy farsz, zawijamy.
  • Brytfankę wyścielamy resztą liści, układamy gołąbki jeden przy drugim, podlewamy bulionem.
  • Pieczemy pod przykryciem w temp. 180°C przez ok. 45 min, odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10–15 min.
  • Czas przygotowania to 12 godzin (moczenie ciecierzycy) i 170 minut przygotowania.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016

Porady

Zobacz też: Tureckie gołąbki z młodej kapusty

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne