Gołąbki bez zawijania

Ocena:

4.47 (174)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Gołąbki bez zawijania to szybsza alternatywa dla tradycyjnego przepisu. W tej wersji wychodzą równie smaczne, a ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Dobrej jakości mielone mięso łączymy z poszatkowaną kapustą i ryżem. Podsmażamy je na patelni, a następnie gotujemy w sosie pomidorowym lub zapiekamy w piekarniku. Szybkie gołąbki bez zawijania podajemy z młodymi ziemniakami i świeżą surówką.

Składniki:

  • kapusta biała  700 g

  • cebula  1 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • mięso mielone wieprzowe  700 g

  • ryż  100 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • bulion warzywny  200 ml

  • passata pomidorowa  750 ml

  • zioła prowansalskie  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • śmietana kremówka  30 ml

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta: myjemy ją i szatkujemy w malakserze (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach). W dużym garnku wstawiamy wodę do zagotowania. Wrzucamy do niej kapustę, a gdy ponownie się zagotuje, odcedzamy ją na sitku.

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 10 min do czasu, aż się zeszkli.

  • Krok 3:

    Mięso: mieszamy z podsmażoną cebulą, sparzoną kapustą, surowym ryżem i jajkami. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 4:

    Lepienie gołąbków: z gotowej masy formujemy podłużne kotlety o długości ok. 8 cm.

  • Krok 5:

    Smażenie: gołąbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (może być po smażeniu cebuli). Smażymy krótko – wystarczy 1 min z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.

  • Krok 7:

    Sos pomidorowy: w osobnym garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy passatę, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, soli, pieprzu i słodką paprykę. Mieszamy, a gdy się zagotuje, dodajemy śmietankę. Ponownie mieszamy i po 2 min zdejmujemy z kuchenki.

  • Krok 8:

    Pieczenie: gołąbki bez zawijania zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na 60 min.

Porady

  • Z przepisu wychodzi ok. 18 gołąbków o długości 8 cm.
  • To, jak wyjdą nam gołąbki bez zawijania, zależy przede wszystkim od jakości i rodzaju mięsa. Można wybrać bardziej tłusty kawałek, np. z łopatki wieprzowej lub karkówki bądź chudsze mięso z szynki. Najlepiej poprosić o zmielenie wybranej porcji w sklepie lub samodzielnie zmielić mięso w domu.
  • Do gołąbków można dodać białą kapustę, czerwoną, pekińską lub włoską. Wszystkie odmiany przygotowujemy zgodnie z pierwszym krokiem przepisu.
  • Jeśli chcemy, aby po zapiekaniu gołąbków zostało nam więcej sosu w brytfance, możemy wcześniej ugotować ryż na sypko i w takiej formie dodać go do kapusty i mięsa. Ugotowany ryż pochłonie mniej wody.
  • Gołąbki można też gotować w sosie pomidorowym (zamiast zapiekania). Najpierw je podsmażamy na patelni, a następnie wrzucamy do dużego garnka z sosem pomidorowym. Gotujemy na małej mocy palnika przez ok. 35 min.
  • Do sosu zamiast ziół prowansalskich można dodać świeżą lub suszoną bazylię, oregano lub czosnek.
  • Szybkie gołąbki bez zawijania doskonale smakują posypane posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegetariańskie gołąbki bez zawijania

W wersji wegetariańskiej przygotowujemy gołąbki bez mięsa, które zastępujemy:

  • soczewicą lub czerwoną fasolą – trzeba ją wcześniej namoczyć i ugotować. Jeśli szukamy rozwiązania na szybko możemy sięgnąć po gotowe strączki z puszki,
  • innymi warzywami, np. papryką, marchewką i selerem,
  • pieczarkami lub boczniakami – kroimy je na kawałki i podsmażamy z cebulą, po czym dodajemy do kapusty i ryżu.

Do wybranych składników dodajemy jajko i bułkę tartą lub płatki owsiane. Mieszamy składniki w takich proporcjach, aby udało się zlepić z nich kotleciki w kształcie gołąbków. Następnie podsmażamy je na patelni, przekładamy do brytfanki i zapiekamy z sosem.

Wegańskie gołąbki bez zawijania nie mogą zawierać jajka. Zastępujemy je składnikiem roślinnym np. namoczonym siemieniem lnianym lub nasionami chia. Jeśli masa na gołąbki ma odpowiednią konsystencję, po prostu pomijamy.

Sos do gołąbków bez zawijania

  • Sos pomidorowy – może być przygotowany zgodnie z powyższym przepisem lub bez śmietanki. W razie potrzeby zagęszczamy go zasmażką lub mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
  • Sos grzybowy z suszonych grzybów – można go przygotować z suszonych borowików, kurek lub podgrzybków bądź z grzybów suszonych w proszku. Świetnie smakuje zabielany słodką śmietaną i posypany natką pietruszki. Z tym sosem również zapiekamy gołąbki w piekarniku lub podajemy go osobno w sosjerce.
  • Sos koperkowy – zrobimy go na bazie sosu śmietanowego z dodatkiem świeżo posiekanych ziół.

Leniwe gołąbki bez ryżu

W wersji bez zawijania, podobnie jak w tradycyjnym przepisie na domowe gołąbki możemy zastąpić ryż innymi pożywnymi dodatkami:

  • kaszą gryczaną,
  • kaszą manną,
  • drobno posiekanym brokułem,
  • kalafiorem,
  • smażonymi grzybami.

Jeśli chcemy, aby gołąbki zrobiły się szybciej, dodajemy ugotowaną kaszę lub podsmażone warzywa.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne