Gofry z boczkiem

Jak przygotować gofry i boczkowy smalec.

Dodany przez: mojegotowanie

Gofry z boczkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cebula
  • łyżka oleju
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 dag stopionego masła
  • 175 ml mleka
  • 1dag drożdży
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • sól
  • 50 ml białego wina
  • 4 gałązki bazylii
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki startego gruyera

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pokrojony w paski boczek, smażymy 3 min. Stopione masło mieszamy z ciepłym mlekiem i drożdżami, dodajemy mąkę, jajko, sól i wino, miksujemy gładkie
  2. ciasto. Dodajemy do niego pokrojoną bazylię, drobno pokrojone pomidory, ser, paski boczku z cebulą, mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Rozgrzewamy gofrownicę, pieczemy złote gofry. Jeśli nie mamy gofrownicy, z ciasta można usmażyć placki na muśniętej olejem patelni.
  3. Boczkowy smar
  4. 4 łyżki gotowej smażonej cebulki
  5. 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  6. 20 dag naturalnego kremowego serka typu philadelphia
  7. sól, pieprz
  8. Cebulkę wsypujemy do torebki foliowej, rozgniatamy wałkiem. Plasterki boczku wytapiamy na chrupiąco na suchej patelni, po ostudzeniu drobno kroimy. Serek dokładnie mieszamy z cebulką, boczkiem, solą i pieprzem do smaku.
sniadanie boczek smalec gofry
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze