Gnocchi z masłem szałwiowym

Przepis restauracji Chianti z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
2 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej + garść mąki do posypania
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 listków szałwii
  • 1 łyżka świeżo tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotuj ze skórką przez około 35 minut, ostudź, obierz i przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa.
  2. Na stolnicę przełóż masę ziemniaczaną, dodaj mąkę, zrób wgłębienie. Wbij w nie żółtko i dodaj startą gałkę muszkatołową oraz sól.
  3. Zagniataj elastycznie na gładkie ciasto około 8 minut, aż przestanie kleić się do rąk.
  4. Ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do lodówki.
  5. Następnie uformuj z niego wałek grubości kciuka i pokrój go pod kątem 45 stopni na małe kluseczki tak, żebyś uzyskał armadę małych rombów. Posyp je dokładnie mąką pszenną.
  6. Wrzucaj kluski do garnka z gotującą się i osoloną wodą. Gotuj je około 3–4 minut, aż wypłyną na wierzch, i odcedź.
  7. Masło rozgrzej na patelni na średnim ogniu, wrzuć listki szałwii i smaż, aż będą chrupiące.
  8. Gorącym masłem szałwiowym polej kluski, posyp obficie parmezanem i pieprzem.

Wskazówki

Gnocchi każdemu Włochowi kojarzą się z dzieciństwem i obiadami u babci. W Rzymie tradycyjnie jada się je w czwartki. Nasze gnocchi wyrabiamy na miejscu w Restauracji. Goście uwielbiają je i przychodzą do nas specjalnie na to danie... nie tylko w czwartki. Teraz sekretem ich przyrządzania chcemy podzielić się z Tobą.

Kopytka ziemniaki masło szałwia gnocchi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy