Gnocchi w ostrym sosie

Włoskie kluseczki gnocchi w pomidorowym sosie, z pyszną mozzarellą i pachnącą bazylią.

Dodany przez: mojegotowanie

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • gnocchi:
  • 60 dag kartofli
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • sól
  • sos:
  • 4 ząbki czosnku
  • średnia mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka chili w płatkach
  • 50 dag dojrzałych pomidorów
  • sól
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 kulki mozzarelli

Przygotowanie

  1. Na gnocchi: kartofle gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Masę kartoflaną przenosimy na blat, mieszamy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy na jednolitą masę o solidnej konsystencji.
  2. Z ciasta formujemy wałki o grubości palca i tniemy na kawałki o dł. 2 cm. Każdą kluskę musimy przeturlać, naciskając lekko kciukiem, po wewnętrznej stronie półokrągłej tarki do warzyw, tak aby powstały nam małe karbowane muszelki.
  3. Gotujemy partiami, kilka minut od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy cedzakiem.
  4. Na sos: obrane ząbki czosnku przecinamy wzdłuż na ćwiartki, obraną cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy płatki chili.
  5. Gdy wszystko się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Przyprawiamy solą i gotujemy 10–15 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty, dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia.
  6. Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy przez minutę. Co pewien czas mieszamy, aby kluski pokryły się sosem.
  7. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podgrzewamy dalej, stale mieszając przez pół minuty, aby nieco się roztopiła. Podajemy od razu, ze świeżą bazylią.
makaron sos pomidory kluski gnocchi kuchnia włoska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy