Fot. Rua Castilho
4.58 (160)
Gnocchi w sosie na ostro na świetny pomysł na zdrowy i syty obiad. Połączenie ziemniaczanych klusek, dorodnych pomidorów, włoskiej mozzarelli, jakościowej oliwy i świeżych, aromatycznych ziół z pewnością przypadnie wam do gustu. Dodatkowo będzie ono gotowe w mniej niż godzinę.
ziemniaki 600 g
mąka pszenna 200 g
jajka 1 szt.
sól 2 szczypty
czosnek 4 ząbki
cebula 110 g
oliwa z oliwek 40 g
płatki chili 1 łyżeczka
pomidor 500 g
bazylia 0.5 pęczka
mozzarella 250 g
Ciasto na gnocchi: Kartofle gotujemy w mundurkach. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę. Masę kartoflaną przenosimy na blat, mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Zagniatamy na jednolitą masę o solidnej konsystencji.
Formowanie gnocchi: Z ciasta formujemy wałki o grubości palca i tniemy na kawałki o dł. 2 cm. Każdą kluskę musimy przeturlać, naciskając lekko kciukiem, po wewnętrznej stronie półokrągłej tarki do warzyw, tak aby powstały nam małe karbowane muszelki. Możemy też rolować je widelcem.
Gotowanie kluseczek: Włoskie kluski gotujemy partiami, kilka minut od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody. Wyjmujemy cedzakiem.
Ostry sos: Obrane ząbki czosnku przecinamy wzdłuż na ćwiartki, obraną cebulę drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy płatki chili. Gdy wszystko się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Przyprawiamy solą i gotujemy 10–15 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos będzie gęsty, dodajemy posiekaną bazylię i zdejmujemy z ognia.
Gnocchi w sosie na ostro: Do sosu wrzucamy ugotowane gnocchi, stawiamy z powrotem na ogniu i podgrzewamy przez minutę. Co pewien czas mieszamy, aby kluski pokryły się sosem. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podgrzewamy dalej, stale mieszając przez pół minuty, aby nieco się roztopiła. Podajemy od razu, ze świeżą bazylią.
Porady
- Jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami lub planujecie podać danie dzieciom, może lekko zmodyfikować przepis i przygotować gnocchi w sosie pomidorowym. Wystarczy pominąć dodatek płatków chili.
- Tradycyjne gnocchi można też zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej.
- Przygotowanie prawdziwych włoskich gnocchi, nie należy do najszybszych. Jednak zarówno surowe, jak i ugotowane kluseczki można mrozić. By zapobiec ich sklejeniu w zamrażalniku, należy ułożyć je na papierowej tacce, a po kilku godzinach mrożenia, gdy już stwardnieją, przesypać je do woreczka. Tak zapakowane zachowają świeżość na około 3 miesiące.
- Mąkę do ciasta na gnocchi najlepiej dodawać stopniowo, kontrolując na bieżąco konsystencję ciasta. Powinna być ona elastyczna i dość twarda.
- By uzyskać charakterystyczny, pofalowany kształt kluseczek należy rolować ciasto na specjalnej tacce z poziomymi rowkami. Jeśli jej nie posiadacie, możecie osiągnąć podobny efekt przyciskając gotowe gnocchi widelcem.
- Jeśli chcecie, by danie było naprawdę ostre, możecie dosypać odrobinę sproszkowanego chili do masy jeszcze przed ugotowaniem klusek.
- Kluseczki gnocchi można również przygotować w wersji wegańskiej.
Włoskie kluseczki to bardzo uniwersalne danie. We Włoszech często podaje się je jako samodzielne danie. Wówczas polewa się je bogatym w smaku sosem maślano–szałwiowym. Można je również spotkać z dodatkiem sosu pomidorowego i parmezanu. Równie dobrze smakują skąpane w gęstym i kremowym sosie śmietanowo–bazyliowym. Popularne są również kluseczki na bazie szpinaku i serca ricotta.
Gnocchi fantastycznie sprawdzą się również jako dodatek do innych dań. Można nimi zastąpić ziemniaki czy kasze do gulaszu. Dobrze komponują się również z innymi potrawami mięsnymi. Ciekawym pomysłem na ziemniaczane kluseczki jest zapiekanka bakłażanowo–serowa. Można ich również używać jako zamiennik dla makaronu. Nie bez powodu są one też nazywane włoskimi kopytkami – świetnie smakują zaserwowane z białym serem i cukrem.
Tradycyjnie gnocchi robione są na bazie ugotowanych ziemniaków, jajka i jakościowej mąki. Charakterystyczny, żółtawy kolor oraz intrygujący posmak uzyskują po dodaniu odrobiny gałki muszkatołowej. Ciasto roluje się na specjalnych drewnianych tackach z poziomymi żłobieniami, a następnie kroi na małe kluseczki.
To jednak nie jedyny sposób ich przygotowania. Może je również zrobić na bazie dyni czy batatów. Wówczas będą nieco słodsze. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie gnocchi z buraków. Gotowe kluseczki będą cieszyć oko pięknym, różowawym kolorem. Popularne są również kluski z dodatkiem szpinaku.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.