Główka kapusty z grzybami

Przygotowanie: 40 minut Gotowanie: 1 godzina Porcja: 280 kcal Składniki na 8 porcji

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
280.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 159 głosów)

Składniki:

  • główka kapusty
  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 40 dag grzybów
  • szklanka bulionu grzybowego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebule obrać, posiekać. Grzyby oczyścić, drobno pokroić. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać grzyby. Dusić 10–15 min. Przyprawić, podzielić na 2 części.
  • Do jednej części wlać bulion grzybowy, gotować 20 min. Dodać mąkę, łyżkę masła, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać.
  • Do drugiej części dodać mięso. Dusić 10–15 min. Wymieszać z tartą bułką. Przyprawić.
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści. Zalać osolonym wrzątkiem, gotować 15 min. Osączyć. Wyciąć głąb razem ze środkowymi liśćmi, zostawiając warstwę liści zewnętrznych.
  • Włożyć połowę farszu, przykryć liśćmi. Wkładać kolejno warstwy farszu, przykrywając liśćmi – aż do wyczerpania składników.
  • Kapustę owinąć gazą, związać na górze. Zalać w garnku bulionem warzywnym. Gotować 45 minut. Podawać z sosem grzybowym.

Kalorie: 280.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy