Gęsie Udka z Tymiankiem

Doskonałe mięso, które dawniej było powszechne na stołach, znów podbija podniebienia. Skuś się na gęsinę !

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 świeże udka gęsie (lub piersi)
  • 1 główka czosnku (do pieczenia)
  • 4 duże ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • majeranek (suszony)
  • 4 gałązki tymianku (świeży)
  • 100 ml wina (białe wytrawne)
  • 1 kg. ziemniaków (obrać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane udka umieścić w woreczku foliowym, szczelnie go zamknąć i odstawić na noc do lodówki. Dwie godziny wcześniej przed smażeniem wyciągnać udka z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
  2. ► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć gęsie udka skórą do dołu, dodać całą główkę czosnku, gałązki tymianku, podlać winem i wstawić do piekarnika. Udka zapiekać pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 3 - 3,5 godziny w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po 120 minutach pieczenia dołożyć posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ziemniaki pieką się w tłuszczu z gesich udek (może mało dietetyczne, ale smakują wyśmienicie).
  3. ► 40 minut przed koncem pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała się bardziej chrupiąca, ziemniaki przełożyć, tak aby się równo podrumieniły. 15 minut przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, jesli to konieczne. Ja nie miałem takiej potrzeby.
wino czosnek majeranek tymianek gęsie udka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze