Gęś z gryczanym nadzieniem

Ocena:

4.5 (153)

  • 60 min.
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 2 godziny
Porcja: 510 kcal

Składniki:

  • gęś (ok. 3 kg)
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 3 szklanki kaszy gryczanej
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • kawałek selera (5 dag)
  • 4 suszone grzyby
  • 2 jajka
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Gęś z gryczanym nadzieniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Warzywa obrać, opłukać. Gęś oczyścić, umyć i rozciąć wzdłuż grzbietu na pół. Wyjąć kości korpusu, tak aby nie oderwać skóry od mięsa. Warzywa i wyluzowane kości zalać 1 i 1/2 l osolonej wody, dodać grzyby i gotować 40 min. Wywar przecedzić i uzupełnić wodą do 6 szklanek.
  • Kaszę opłukać, osączyć, zalać wrzącym wywarem, dodać łyżkę masła i ugotować na gęsto, mieszając. Grzyby drobno pokroić, wymieszać z kaszą, jajkami i natką. Gęś oprószyć z wierzchu i w środku pieprzem i solą, luźno nadziać farszem i zaszyć bawełnianą nicią. Do brytfanny wlać pozostałe masło, włożyć gęś i piec ok. 2 godzin w temperaturze 200°C.
  • Upieczoną gęś pokroić razem z nadzieniem i ułożyć na półmisku. Z sosu zdjąć warstwę tłuszczu, rozcieńczyć gorącą wodą i podać w sosjerce.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne